|

U Kamernom teatru 55 večeras predstava "Žaba" za slijepa i slabovidna lica

U Kamernom teatru 55 večeras predstava "Žaba" za slijepa i slabovidna lica
61
Klix.ba
29.5.2019. u 11:19
3
komentara
61

dijeljenja
U Kamernom teatru 55 večeras predstava "Žaba" za slijepa i slabovidna lica
Večeras se na sceni Kamernog teatra 55 izvodi predstava "Žaba", posljednja od ukupno 15 predstava repertoara ovog pozorišta koje su metodom audio deskripcije prilagođene potrebama slijepih i slabovidnih osoba i izvedene u okviru projekta "Pozorište bez prepreka".
Kamerni teatar 55 je cjelokupni repertoar prilagodio slijepoj i slabovidnoj publici i nastavlja s tom praksom i poslije završetka projekta, poštivajući obaveze preuzete usvajanjem Protokola za podršku slijepim i slabovidnim licima u Kamernom teatru 55 i odluke o kontinuiranoj prilagodbi repertoara slijepim i slabovidnim osobama.

Prema riječima Emira Hadžihafizbegovića, direktora Kamernog teatra 55, praksa izvođenja pozorišnog repertoara sa audio deskripcijom za slijepu i slabovidnu publiku predstavlja presedan u ovakvoj vrsti socijalne inkluzije slijepih i slabovidnih osoba u Bosni i Hercegovini.

"Na ovaj način će se obezbijediti ravnopravno učešće slijepih i slabovidnih osoba tokom izvođenja predstave. Pozitivna praksa inovativnog pozorišnog modela koju je započeo Kamerni teatar 55, može biti replicirana i na ostala pozorišta u Bosni i Hercegovini, što bi omogućilo da sve slijepe i slabovidne osobe imaju pristup pozorišnim predstavama i na taj način obogate svoj kulturni i društveni život", kazao je Hadžihafizbegović.

"Pozorište bez prepreka" naziv je projekta koji Asocijacija XY provodi u partnerstvu s Općinom Centar, udruženjem "Novis" i Kamernim teatrom 55, i koji doprinosi stvaranju ambijenta za siguran, zdrav i kreativan život s visokim stepenom socijalne inkluzije slijepih i slabovidnih stanovnika na području Općine Centar.

Projekt se realizira u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu - ReLOaD, koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...