Kultura
0

U Kamernom teatru 55 premijerno izvedena predstava "Naš razred" reditelja Dine Mustafića

FENA
Predstava "Naš razred" koju je prema tekstu poljskog pisca Tadeusza Slobodzianeka na scenu postavio reditelj Dino Mustafić premijerno je izvedena sinoć pred punom salom Kamernog teatra 55.

Predstava otvara pitanje fašizma i strašnih zločina, te univerzalnog traganja za istinom i pravdom. Temeljena je na istinitom događaju iz 10. jula 1942., kada su u selu Jedvabne u istočnoj Poljskoj katolici Poljaci upali u domove komšija Jevreja s kojima su odrastali, nasilu ih zatvorili u ambar i spalili njih 1.600.

Ovaj komad propituje zlo koje ljudima zamrači umove, pretvarajući ih u najgore zločince, spremne ubiti i one s kojima su do jučer živjeli u harmoniji.

Publika je aktere tri puta vraćala na bis, nagradivši time izvrsne glumačke kreacije Dragana Jovičića, Izudina Bajrovića, Tanje Šojić, Gordane Boban, Maje Izetbegović, Amara Selimovića, Muhameda Hađžovića, Borisa Lera, Ermina Brave i Adija Hrustemovića.

Reditelj Mustafić prethodno je ocijenio da su ovakvi tekstovi potrebni jer su katarzični, te da u njima vidi puni smisao teatra, kao mjesta gdje se postavljaju etička pitanja, tragajući za pravdom i istinom, posebno u vrijeme kada se fašizam ponovo budi.

Prvo reprizno izvođenje predstave "Naš razred" zakazano je za večeras, a drugo u nedelju, 15. novembra.