Kultura
0

FOTO / U Kamernom teatru 55 predstava "Djelidba"

Klix.ba
Pozorište Prijedor gostovat će u subotu, 9. februara, u 20 sati u sarajevskom Kamernom teatru 55, gdje će u okviru festivala Sarajevska zima igrati predstavu "Djelidba" rađenu po tekstu Skendera Kulenovića, a u adaptaciji i režiji Marka Misirače.

Radnja komada smještena je u jedno malo selo u BiH odmah nakon Drugog svjetskog rata i govori o raspodjeli humanitarne pomoći između Srba, Hrvata i muslimana koja završava u krvi.

"Upravo u otvorenom satiričnom i nemilosrdnom razobličavanju tog primitivnog nacionalističkog i konfesionalnog nanosa, sadržane su najveće vrijednosti ove crnohumorne komedije. Aktuelne tad, a izrazito aktuelne danas. Na Balkanu se smjenjuju generacije i datumi, ali mentalitet i problemi ostaju porazno isti", navodi se u saopštenju Kamernog teatra 55.

U predstavi igraju glumci prijedorskog ansambla Radenko Bilbija, Darko Cvijetić, Rade Stupar, Dean Batoz, Siniša Vučićević, Želimir Rivić i Mirela Predojević, glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske Goran Jokić i Aleksandar Stojković, te gost iz Beogradskog dramskog pozorišta Slobodan Ćustić.

Dramaturgiju je uradio Davor Korić, scenografiju Vladimir Vanja Vlačina, muziku Nebojša Aleksić, kostimografiju Jelena Vidović, a lekturu Milorad Telebak, dok je stručni saradnik bio vjerski službenik Islamske zajednice Omer Redžić.

"Djelidba" je premijerno izvedena 20. septembra prošle godine u Pozorištu Prijedor u okviru Književnih susreta na Kozari, koji su lani održani po 40. put.

Predstava je gostovala u Pančevu i u Banjoj Luci, a takmičila se u domaćoj selekciji 29. Susreta pozorišta Brčko.