S klubom su svi rasli
101

U Kaknju predstavljena monografija povodom 100 godina postojanja FK Rudar

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
U Domu kulture u Kaknju večeras je održana promocija monografije o kakanjskom FK Rudar povodom njegovog stoljetnog trajanja.

Fudbalski klub Rudar osnovan je 1920. godine, a za Kakanj je predstavljao uvijek nešto više od sportskog kluba. S Rudarom su zajedno rasli i Kakanj i rudarstvo. Svu historiju kluba, od postanka pa do 2020. godine na 786 stranica monografije "Stoljetno trajanje kakanjskog Rudara" priredili su autori Mate Komšo i Adib Zekić.

Knjiga je dugo i temeljito pripremana i predstavlja hronologiju stvaranja i trajanja FK Rudar, svih ostvarenih rezultata sportskog kolektiva koji je iznjedrio mnoga velika imena bh. i jugoslovenskog nogometa.

Zekić je u obraćanju prisutnima prije predstavljanja sadržaja monografije podijeljene u 13 poglavlja objasnio kako se došlo na ideju ove knjige.

"Nije jednostavno i teško ds je moguće ovu monografiju predstaviti kratko. Bilo nas je mnogo koji smo radili na ovoj knjizi, puno više nego je navedeno u impressumu. Prva verzija rukopisa nastala je 2008. godine, imala je blizu 200 stranica. Trebala je to biti knjiga povodom 80 godina kluba jer smo imali arhivske dokumente da je Rudar formiran 1928. godine. Radeći na toj verziji došli smo do informacije da je osnovan 1920. godine i nastavili smo istraživanje jer smo vidjeli da Rudar ima više od 80 godina", kazao je Zekić.

Večerašnjoj promociji prisustvovali su predstavnici Općine Kakanj, Zeničko-dobojskog kantona, delegati u višim nivoima vlasti kao i građani Kaknja koji su do posljednjeg mjesta ispunili salu, a druženje u foajeu je nastavljeno nakon zvaničnog dijela promocije.