Kultura
13

U Kaknju održan humanitarni koncert "Podignimo zajedno Dom kulture"

Klix.ba
U srijedu 10. oktobra u srušenoj Sali Doma kulture, pod oblačnim i kišnim nebom, održan koncert za obnovu srušenog Doma kulture pod nazivim "Podignimo zajedno Dom kulture". Koncertu je prisustvovalo 500 posjetilaca koji su svojim prisustvom kao i dobrovoljnim donacijama iskazali jaku želju i poslali jasnu poruku da žele da se Dom kulture što prije podigne.

Veliki doprinos oraganizaciji humanitarnog koncerta su dali neka od najzvučnihijih imena sa bosanskohercegovačke muzičke i pozorišne scene: Halid Bešlić, Ana Babić, Ivica Šarić, Armin Muzaferija, Eldin Huseinbegović, Kenan Mačković, Nermin Omić, Jadranka Tepić, Admir Kluović, Martina Jozinović, Melika Buza, Azra Mušija i Merima Ibranović, a uz muzičku pratnju Kamerno-simfonijskog orkestra iz Zenice.

Poseban dojam daje činjenica da je Halid Bešlić promovisanje mega polpularnog albuma "Neću neću dijamante" počeo upravo u ovoj sali. Ana Babić je bila oduševljena kompletnim ambijentom te je vođena tom emocijom obećala da neće stati na ovome nego da će učiniti sve da se u Kaknju organizuje humanitarni koncert Hayatovih zvijezda u cilju obnove Doma kulture.

Kompletan projekat pod nazivom "Podignimo zajedno Dom kulture" je ideja Kakanjskog glumca Mirze Mušije koji je na koncertu imao ulogu i voditelja.

"Nisam imao riječi kojima bih iskazao zahvalnost, sreću i ponos zbog onog što se odvilo u srušenoj sali Doma kulture. Oni koji su bili će da pamte i pričaju šta znači jedinstvo zbog jedne plemenite ideje. Kako srušeni dom u jednoj noći postaje dvorac pun ljepote i emocija, lijepih i dragih ljudi koji su svojim, talentom, umijećem ii nesebičnošću ulili optimizam i poruku u srca Kakanjaca da je Kakanj bio i ostao grad kulturnih ljudi. Još jednom zahvaljujem svima koji su pomogli da se ovo desi, kao i onima koji su došli i bez kojih ovo sve ne bi imalo smisla.", kazao je Mušija.

Cilj ovog koncerta nije bio samo prikupljane sredstva za obnovu Doma kulture, nego i animiranje organa vlasti na svim nivoima kao i da se građani Kaknja prisjete lijepih trenutatke koje su doživjeli u Domu kulture prije nego je srušen.

Direktor Javne ustanove za kulturu i obrazovanje Kakanj Izet Fejzović, se nakon koncerta zahvalio svima izvođačima i posjetiocima koji su učestvovali i pratili jedan ovako jedinstveni događaj.

"Jako sam zadovoljan kako je sve proteklo, kako na sceni tako i u sali i u publici. Učinili smo veliki napor da se ovo sve oragnizuje u srušenom objektu, a da se ostvari sigurnost izvođača i publike i za ove uslove sto bolji ugođaj za posjetioce", rekao je Fejzović zahvalivši se svima koji su prisustvovali koncertu.