Kultura
0

U januaru bogat program u Narodnom pozorištu

FENA
Početak produkcijske godine u Narodnom pozorištu Sarajevo bit će obilježen prvim ovogodišnjim izvođenjem posljednje operne premijere. U četvrtak 10. januara bit će izveden Verdijeva opera "Rigoletto", a dan kasnije na repertoaru je kultna pozorišna predstava "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce".

U utorak 15. januara bit će izvedeni Pučinijevi "Boemi", dok je u utorak 29. januara na repertoaru popularna opera "Nikola Šubić Zrinjski". Balet Narodnog pozorišta Sarajevo na repertoaru ima "Izložbu slika" i "Vragolastu djevojku". U četvrtak 24. januara, Balet će nastupiti i sa Pijacolinim "Appassionatom".

U ovom mjesecu na pozornici centralne teatarske kuće u BiH bit će izveden i koncert Sarajevske filharmonije i koncert Omladinskog simfonijskog orkestra jugoistočne Europe.

Kuća na Obali ugostit će i dvije dramske predstave. Narodno pozorište iz Mostara otvara sesiju ovogodišnjih gostovanja bh teatara na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo s predstavom "Let iznad kukavičijeg gnijezda". Ova predstava predviđena je za subotu 12. januara, dok će 25. januara gostovati hit predstava HNK iz Osjeka "Kurve".

Sarajevska publika će u ovom mjesecu imati priliku da gleda i Krležino "Kraljevo", zatim "Legendu o Ali-paši", Imširevićevu "Igru plakanja", Gogoljevu "Ženidbu", kao i "Sakatog Bilija" Mekdone.

Narodno pozorište Sarajevo će svojim popularnim dramskim predstavama "Ženidba" i "Legenda o Ali-paši" gostovati na sceni centralne crnogorske teatarske kuće u Podgorici.