{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Jajcu počeo dvodnevni seminar o zaštiti kulturnog naslijeđa

F
31.1.2008. u 15:43
0
0
U Jajcu počeo dvodnevni seminar o zaštiti kulturnog naslijeđa
0
U Jajcu počeo dvodnevni seminar o zaštiti kulturnog naslijeđa
U organizaciji Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK) u BiH u Jajcu je danas počeo dvodnevni seminar o zaštiti kulturnog naslijeđa te provedbi Haške konvencije i Drugog dodatnog protokola na tu konvenciju.
Portparolka MKCKBiH Sanela Bajrambašić potvrdila je Feni da u radu ovog skupa kao predavači učestvuju, pored domaćih, i brojni eksperti iz UNESCO-a, Velike Britanije, Švicarske i Austrijskog društva za zaštitu kulturnog naslijeđa.

U prvom dijelu seminara učesnike su pozdravili šef delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog križa u BiH Henry Fournier, ekspert UNESCO-a za provedbu Haške konvencije o zaštiti kulturnog naslijeđa Jan Hladik te načelnik Općine Jajce Nisvet Hrnjić i predsjedavajući Općinskog vijeća Ljubko Lovrić.

Bajrambašić navodi da su učesnici seminara spomenutim ekspertima postavili niz pitanja koja su se direktno odnosila na kulturno naslijeđe u BiH, načine njegove registracije, eksponata kulturne baštine BiH koji su izneseni iz zemlje te načine njihove repatrijacije.

Učesnici su se dotakli i pitanja Drugog dodatnog protokola Haškoj konvenciji, kojim se definiraju pravne sankcije za kršenje Haške konvencije, o čemu će više govora biti u drugom dijelu seminara.

Tokom dana kao popratni program seminara, u Domu kulture Jajce bit će upriličen koncert Omladinskog hora iz Zenice, pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture.

U istom će prostoru u poslijepodnevnim satima Državna komisija za zaštitu nacionalnih spomenika prirediti izložbu više od pedeset eksponata kulturnog naslijeđa BiH razrušenog u ratu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: