Kultura
0

U Jajcu otvoreni 13. Šopovi dani na Plivi

Klix.ba
U Jajcu su otvoreni 13. Šopovi dani na Plivi koji su ujedno i 110. godišnjica rođenja jajačkog pjesnika Nikole Šopa (1904 - 1982).

Organizator ove tradicionalne pjesničke manifestacije je Hrvatsko kulturno društvo Napredak podružnica Jajce.

Program je otvoren u ponedjeljak 6. oktobra izložbom fotografija Tvrtka Zrile u prepunoj Gradskoj galeriji. Tvrtko Zrile je dugogodišnji jajački hroničar koji je predstavio svoje nove, ali i poneke stare fotografije inspirisane pjesništvom Nikole Šopa.

Zrile se u svome govoru osvrnuo na ljubav Nikole Šopa prema svome gradu Jajcu, te napomenuo kako je Šop dolazio pješice, sa svojom platnenom torbom, iz Banje Luke u Jajce. Autor izložbe je u svom govoru istaknuo da su se Jajčani na dostojan način odužili Šopu: ulica nosi njegovo ime, škola je nazvana po njemu, te zbor nosi njegovo ime. U osvrtu na izložbu svojih fotografija je skromno, u svome stilu, rekao: "Ovo je tek blijedi pokušaj da ja svojim fotoaparatom ilustriram stihove Nikole Šopa".

Nakon razgledavanja izložbe uslijedio je program koji su pripremili učitelji i učenici osnovne škole "13. rujan“ i koji je oduševio sve prisutne posjetitelje.

Program se nastavlja cijele sedmice, kada će se predstaviti i ostale jajačke škole. Iz programa izdvajamo posebno četvrtak, 9. oktobar, kada će u Srednjoj školi "Nikola Šop" u 11.00 sati bit će promocija knjige Marine Radoš pod nazivom "Miki".

Vrhunac ovogodišnjih Šopovih dana na Plivi je centralna pjesnička večer pod nazivom Pod okriljem Nikole Šopa, koja će se održati u petak, 10. oktobra u 18 sati u hotelu "Turist 98". Ovogodišnja manifestacija posvećena je liku i djelu hrvatskog književnika i akademika Luke Paljetka. Pored Paljetka sudjelovat će i drugi pjesnici iz BiH i okolnih zemalja, navodi se u saopćenju.