Kultura
0

U Jajcu otkrivena spomen ploča "Momi i Uzeiru"

FENA
U okviru 27. Pozorišnih/kazališnih igara Bosne i Hercegovine večeras je u Domu kulture u Jajcu otkrivena spomen ploča dvojici glumačkih legendi Reihanu Demirdžiću i Rudiju Alvađu, godinama poznatim kao Momo i Uzeir, a povodom 20 godina njihove smrti.

Direktor Doma kulture Jajce i ujedno direktor Pozorišnih/kazališnih igara BiH Mevzudin Duranović ovom prigodom podsjetio je na začetak ideje o otkrivanju spomen ploča. Naime, prije dvije godine, kada su Igre obilježavale 25. godišnjicu, građanin Jajca Mustafa Hurem predložio je da se na neki način obilježe oni glumci i pozorišni radnici koji su uzeli učešće na Igrama u Jajcu. I da im se na taj način oda počast.

Tako je prije dvije godine otkrivena spomen ploča utemeljitelju Igara Radoslavu Zoranoviću.

Danas su jednu ploču sa dva imena, što je opravdano znajući da su za mnoge Reihan i Rudi ili Momo i Uzeir, bili jedno, uz sve njihove razlike, otkrili Safet Plakalo i Vojislav Vujanović.

Oni su se biranim riječima i prisjetili glumaca koji su za života doživjeli da im njihova publika podigne grandiozan spomenik nazvavši dva nebodera u Sarajevu po likovima iz njihovih humorističkih emisija.

Reihan Demirdžić rođen je u Sarajevu 1. januara 1922. Prvu ulogu ostvario je u sarajevskom Narodnom pozorištu, zatim nastupa u Narodnom pozorištu Šabac, pa prelazi u Narodno pozorište u Titovom Užicu, potom u Narodno pozorište u Nišu. Godine 1955., a u toj godini osnovano je i Malo pozorište (Kamerni teatar 55), Demirdžić se vraća u Sarajevo i nastupa u ovoj teatarskoj kući. Preminuo je 23. augusta 1988. godine.

Rudi Alvađ rođen je 17. jula 1929. u Petrovcu na Mlavi. Igrao je u niz predstava prvo u narodnim pozorištima Pule i Varaždina, potom u Malom pozorištu (danas Kamerni teatar 55) u Sarajevu,a zatim u Narodnom pozorištu Sarajevo. Preminuo je 21.septembra 1988. godine.