{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Indiji objavljena knjiga o bosanskoj ratnoj poeziji

F
11.5.2006. u 11:41
0
0
U Indiji objavljena knjiga o bosanskoj ratnoj poeziji
0
U Indiji objavljena knjiga o bosanskoj ratnoj poeziji
Ugledni indijski izdavač SKYLARK/SKAJLARK, vlasnika magistra Baldev Mirze, objavio je knjigu, specijalni broj časopisa posvećen bosanskoj ratnoj poeziji.
Kourednica knjige je Ajša Zahirović, pjesnikinja i antologičar iz Sarajeva. Knjiga je ujedno kratka antologija i obuhvata pisce koji su pisali o ratu i djeci Bosne i Hercegovine stradaloj, ranjenoj i hendikepiranoj u ratu 1992.-1995.

U knjizi su zastupljena 34 bh. pjesnika. Između ostalih tu su Semezdin Mehmedinović, Stevan Tontić, Abdulah Sidran, Džemaludin Latić, Miljenko Jergović, Željko Ivanković.

Knjiga je izdata na engleskom jeziku, a prevodilac je dr. Ivo Šoljan.

Inače, prije 20 godina, 1986. indijski izdavač SKYLARK, izabrao je Ajšu Zahirović, za stalnog ko-urednika SKYLARK-a za bivšu Jugoslaviju, a nakon rata za Bosnu i Hercegovinu.

Na poziv ovog izdavača, Ajša Zahirović je priredila antologijski izbor poezije pjesnikinja Jugoslavije, koju je, kao specijalno izdanje, objavio SKYLARK 1986.god. u Indiji, u dva izdanja - 3.000 primjeraka, u prijevodu prof.dr. Ive Šoljana na engleski jezik.

Ovaj indijski izdavač svaka tri mjeseca objavljuje časopis za poeziju SKYLARK / SKAJLARK u kome predstavlja najeminentnije pjesnike iz svijeta, na engleskom jeziku i putem svojih stalnih pretplatnika upućuje ih širom svijeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: