{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Historijskom muzeju otvorene izložbe "Balkanska ruta" i "People of Sarajevo"

F
FENA
5.6.2018. u 19:04
7
3
U Historijskom muzeju otvorene izložbe "Balkanska ruta" i "People of Sarajevo"
7
U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine danas su otvorene dvije izložbe "The Balkan Route" (Balkanska ruta) Marka Đurice i "People of Sarajevo" Imrane Kapetanović.
"Balkanska ruta" je izložba 44 fotografije Marka Đurice, fotoreportera koji migrantsku krizu prati od 2013. godine. Zabilježio je dešavanja na makedonskoj granici i nehuman tretman policije prema porodicama, izbjeglicama iz Alepa koje su bježale kako bi sačuvale sopstveni život.

Dokumentovao je situaciju i u Preševu, te migrantskim kampovima u Srbiji – Bogovađa i Krnjača.

Imrana Kapetanović je na izložbi "People of Sarajevo" ispričala priču o migrantima koji trenutno borave u Sarajevu.

"Željela sam da pokažem njihovu ljudsku priču, da su primorani da tragaju za boljim i ljepšim životom, da imaju iste potrebe, prohtjeve i ciljeve kao i svi mi", kazala je Kapetanović.

Direktor za Evropu Civil Rights Defenders Goran Miletić je kazao da "bez obzira da li koristimo termin 'migranti' ili 'izbjeglice' i bez obzira iz koje zemlje dolaze – suština je istina - to su ljudi koji žele okruženje u kome mogu biti slobodni, imati dostojanstven život bez straha".

U okviru izložbe upriličen je i koncert podrške Dubioze kolektiva i Helem nejse, te poslata poruka da su izbjeglice u Sarajevu dobro došle.

Jedna od poruka je podsjećanje da je obaveza vlada u regionu, EU, UN i drugih međunarodnih i državnih tijela da pruže siguran i legalan prolazak svake osobe koja je prinuđena da napusti svoj dom zbog rata, nestabilnosti, degradacije životne sredine ili ekonomske opresije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: