{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Historijskom muzeju otvorene izložbe "Balkanska ruta" i "People of Sarajevo"

F
5.6.2018. u 19:04
7
3
U Historijskom muzeju otvorene izložbe "Balkanska ruta" i "People of Sarajevo"
7
U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine danas su otvorene dvije izložbe "The Balkan Route" (Balkanska ruta) Marka Đurice i "People of Sarajevo" Imrane Kapetanović.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Balkanska ruta" je izložba 44 fotografije Marka Đurice, fotoreportera koji migrantsku krizu prati od 2013. godine. Zabilježio je dešavanja na makedonskoj granici i nehuman tretman policije prema porodicama, izbjeglicama iz Alepa koje su bježale kako bi sačuvale sopstveni život.

Dokumentovao je situaciju i u Preševu, te migrantskim kampovima u Srbiji – Bogovađa i Krnjača.

Imrana Kapetanović je na izložbi "People of Sarajevo" ispričala priču o migrantima koji trenutno borave u Sarajevu.

"Željela sam da pokažem njihovu ljudsku priču, da su primorani da tragaju za boljim i ljepšim životom, da imaju iste potrebe, prohtjeve i ciljeve kao i svi mi", kazala je Kapetanović.

Direktor za Evropu Civil Rights Defenders Goran Miletić je kazao da "bez obzira da li koristimo termin 'migranti' ili 'izbjeglice' i bez obzira iz koje zemlje dolaze – suština je istina - to su ljudi koji žele okruženje u kome mogu biti slobodni, imati dostojanstven život bez straha".

U okviru izložbe upriličen je i koncert podrške Dubioze kolektiva i Helem nejse, te poslata poruka da su izbjeglice u Sarajevu dobro došle.

Jedna od poruka je podsjećanje da je obaveza vlada u regionu, EU, UN i drugih međunarodnih i državnih tijela da pruže siguran i legalan prolazak svake osobe koja je prinuđena da napusti svoj dom zbog rata, nestabilnosti, degradacije životne sredine ili ekonomske opresije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: