U Historijskom muzeju održana panel diskusija Observing walls

Klix.ba
13.4.2019. u 19:02
0
6
U Historijskom muzeju održana panel diskusija Observing walls
0
1/9 Foto: M.O./Klix.ba
2/9 Foto: M.O./Klix.ba
3/9 Foto: M.O./Klix.ba
4/9 Foto: M.O./Klix.ba
5/9 Foto: M.O./Klix.ba
6/9 Foto: M.O./Klix.ba
7/9 Foto: M.O./Klix.ba
8/9 Foto: M.O./Klix.ba
9/9 Foto: M.O./Klix.ba
U Historijskom muzeju BiH sinoć je održana radionica na temu zidova i granica, a potom i panel diskusija Observing walls 1989. - 2019. godine. Gosti predavanja bili su i fotograf Paul Lowe i glumac i producent Zenit Đozić.
Ove godine obilježava se 30 godina od pada Berlinskog zida, jedne od najznačajnijih prekretnica u savremenoj svjetskoj historiji. Uklanjanje zida i željezne zavjese između Istočne i Zapadne Evrope nagovještavao je početak nove Evrope u kojoj će fizičke i ideološke barijere biti manje važne ili nestati u potpunosti.

"Trideset godina kasnije vidimo da ciljevi demokratizacije i unifikacije Evrope najavljeni u historijskoj 1989. godini nisu u potpunosti ostvareni iako su mnoge granice i zidovi nestali, u međuvremenu su nastali i neki drugi zidovi koji su doveli do novih podjela u našim društvima", rekli su iz Historijskog muzeja.

O zidovima u različitim dijelovima Evrope, njihovom značenju u prošlosti i danas i onome što povezuje Berlin, Sarajevo i Goriziu/Novu Goricu govorili su Manfred Wichmann iz Fondacija Berlinski zid, Lejla Gačanica, Kaja Širok, a razgovor je moderirao historičar Nicolas Moll.

Gosti predavanja bili su fotograf Paul Lowe i glumac i producent Zenit Đozić.

Fondacija Berlinski zid institucija je koja se bavi dokumentiranjem historije berlinskog zida i brine o očuvanju fizičkih ostataka autentičnih historijskih lokaliteta, kao što su Berlin Wall Memorial na Bernauer ulici, koje sadrži posljednji komad Berlinskog zida i predstavlja centralno spomen područje njemačke podjele, ili East-Side galerija, kao najduži očuvani fragment Berlinskog zida.

Manfred Wichamnn je na panelu, između ostalog, otvorio i pitanje da li je nekad podijeljeni grad danas u potpunosti ujedinjen, a govorio je i o značenju sačuvanih ostatak zida, ne samo kao artefakata, nego i kao svjedoka svega onoga što je prethodilo njegovj izgradnji o hladnom ratu, uzrocima gradnje zida i njegovom značenju u trenutku gradnje i danas, kao i o razlozima koji su doveli do njegovog rušenja.


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: