Kultura
3

U Historijskom muzeju BiH predstavljanje knjige Nedžada Ibrahimovića

FENA
Izdavačka kuća "Buybook" organizirat će sutra u Historijskom muzeju BiH predstavljanje romana Nedžada Ibrahimovića "Inkapsulirana tijela".
O knjizi će govoriti prof. dr. Andrea Lešić-Thomas, prof. dr. Edin Pobrić i prof.dr. Enver Kazaz, saopćeno je iz Buybooka.

Roman Nedžada Ibrahimovića u objavljen je Buybookovoj biblioteci Savremena bh. književnost.

Nedžad Ibrahimović je rođen u Tuzli 1958. godine. Zaposlen je kao redovni profesor na Univerzitetu u Tuzli, gdje predaje Historiju filma i Teoriju književnosti.

Objavio je knjigu putopisnih eseja "O poeziji, pticama i drugim varkama".

Miroslav Mićanović u osvrtu ističe da radoznalog i upućenog čitatelja roman Nedžada Ibrahimovića vješto vodi kroz svijet odrastanja, porodičnih i drugih veza, sravnjivanja iskustava ljubavnih, onih oko smrti i mnogih drugih.

"Strašno i lijepo pisano, dovoljno kolokvijalno i zavičajno da bi imalo onu mjeru posebnosti i drugosti, ali ništa manje zbog toga zanimljivo i onima koji su drukčije od očekivanoga spoznavali svijet, prevodili ga za sebe i za druge", naglasio je on.

Za Miljenka Jergovića ovaj Ibrahimovićev roman je mračan, istodobno i naivan i tjeskoban, kao da je napisan u bunilu dječjih bolesti, i na kraju, na jedan sasvim diskretan način.

"Za ovakvu knjigu treba i mira i vremena, treba strpljenja da bi se otkrilo ono po čemu se njezina priča razlikuje od tolikih drugih priča o odrastanju i sazrijevanju, pa na koncu, i od priča o kraju svijeta", smatra on.