Ulaz je besplatan
5

U Historijskom muzeju BiH otvorena Imagine izložba "Koralni greben. Regenerativni dizajn"

L. R.
Imagine izložba "Koralni greben. Regenerativni dizajn“ (Foto: I. Š./Klix.ba)
Imagine izložba "Koralni greben. Regenerativni dizajn“ (Foto: I. Š./Klix.ba)
U Historijskom muzeju pod okriljem Imagine Arts & Ideas inicijative sinoć je otvorena eksperimentalna izložba "Koralni greben. Regenerativni dizajn", koju su priredili studio EOOS Next iz Beča i Institut za istraživanje dizajna Beč.

Cilj ovog izložbenog projekta je pokazati put koji nas vodi od ekstraktivnih, degenerativnih ekonomija do kulture u kojoj sebe vidimo kao dio prirode i dijelimo njena kreativna načela.

Složeni ekosistemi koje čine korali i u kojima postoji fascinantna biološka raznolikost poslužili su kao metafora. Sve više su pod pritiskom klimatskih promjena koje je uzrokovao čovjek, tako da im prijeti nestanak. Samom izložbom se nastoje prenijeti regenerativni principi prirode u procese dizajna.

Uz izraze dobrodošlice, kustosica Historijskog muzeja BiH Elma Hodžić kazala je da je uloga muzeja kao kulturno-historijskog spomenika da opstaje i regeneriše se iz godine u godinu zahvaljujući društvu.

Imagine izložba
Imagine izložba "Koralni greben. Regenerativni dizajn“ (Foto: I. Š./Klix.ba)

Sabine Kernthaller, direktorica Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo, istakla je da je izložba dio inicijative Imagine Art & Ideas - Dignity koju je pokrenulo Savezno ministarstvo vanjskih poslova Republike Austrije povodom 50. godišnjice austrijske kulture u inostranstvu s namjerom da se zajednički rješavaju veliki problemi današnjice kao što su posljedice klimatskih promjena, stvarajući tako bolju budućnost.

"Želimo da pokrenemo diskusiju i kooperaciju vezano za ove probleme današnjice i raduje me je da je ova inicijativa počela u Sarajevu, odnosno u Bosni i Hercegovini. Sa inicijativom smo počeli već prošlog mjeseca otvaranjem arhitektonske izložbe '100 ideja za Zapadni Balkan' u Austrijskoj kući, dok je 'Koralni greben. Regenerativni dizajn' drugi dio inicijative i nastavlja se dolaskom treće velike izložbe u Sarajevo koja je posvećena temi biodiverziteta"; kazala je Kernthaller.

Imagine izložba
Imagine izložba "Koralni greben. Regenerativni dizajn“ (Foto: I. Š./Klix.ba)

Izložbom "Koralni greben. Regenerativni dizajn" počinje i saradnja sa Akademijom likovnih umjetnosti u Sarajevu gdje će studenti imati priliku da tokom predviđenih radionica zajedno kreiraju dodatne objekte koji će postati dio izložbe. Po istom modelu izložba putuje dalje u Tiranu, Beograd i Berlin.

U svom obraćanju direktorica studija EOOS Next iz Beča Lotte Kristoferitsch navela je podatak da su pri kreiranju koralnih grebena za izložbu iskoristili 30 kilometara posebno proizvedenih papirnih traka, ističući da su korali impresivan dio našeg svijeta.

Foto: Vanja Čerimagić
Foto: Vanja Čerimagić

"Koralni greben nam je poslužio kao metafora, bili smo inspirisani njegovim statusom i ulogom. Ova izložba uči od prirode, koristi se akademskom literaturom i predstavlja produktivan proces. Želimo da budemo dio prirode, a ne protiv nje", naglasio je Harald Gründl, osnivač Instituta za istraživanje dizajna Beč.

Imagine inicijativu u BiH podržava i Sparkasse Bank BiH čiji član Uprave Igor Bilandžija je istakao da izložba otvara nove vidike poslovnom svijetu, te dodao da Sparkasse Bank BiH želi biti autentična, ima razvijen svoj koncept finansijskog zdravlja i podržava dugoročno održive poslovne modele.

Imagine izložba
Imagine izložba "Koralni greben. Regenerativni dizajn“ (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Mislio sam da se ova izložba u potpunosti poklapa s tim, ali sam se pozitivno iznenadio da ona ide i dva koraka dalje", dodao je Bilandžija.

U početnoj fazi izbljeđivanja korala u koralnom grebenu nastaju fluorescentne boje, tako da izložbena arhitektura preuzima upravo ovaj prirodni fenomen kako bi stvorila imerzivan, poetičan i mitski prostor za suočavanje s principima prirode kao uzorom za regenerativni dizajn. "Dizajn" izložbe ne proizlazi iz kreativne zamisli već "izranja" iz prirodnih principa rasta.

Izložba se može pogledati do 31. oktobra 2023., ulaz je besplatan.