|

U Historijskom muzeju BiH izložba "Zidovi" povodom pada Berlinskog zida

U Historijskom muzeju BiH izložba "Zidovi" povodom pada Berlinskog zida
1
F
FENA
20.11.2019. u 12:20
6
komentara
1

dijeljenja
U Historijskom muzeju BiH izložba "Zidovi" povodom pada Berlinskog zida Foto: E. H./Klix.ba
U okviru programa "Mjesec muzeja 2019" u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine će 21. novembra, povodom pada Berlinskog, biti upriličen razgovor na temu "Šta je ostalo?", a ujedno bit će otvorena i izložba "Zidovi".
Izložba povezuje tri grada - Sarajevo, Berlin i Goricu, a tematizira pad Berlinskog zida, ali se bavi i zidovima i granicama s kojim su se Sarajevo i Gorica u svojoj historiji suočili.

Spajajući partnere iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, Italije i Slovenije projekt nastoji reflektirati naslijeđe tri grada kroz problematiku zida, naglašavajući lokalne posebnosti i ističući njihove zajedničke vrijednosti.

Bit će predstavljene fotografije Paula Lowea koji je bio u Berlinu 1989. godine ali i ratnom Sarajevu, Danila Krstanovića, Rogera M. Richardsa, rad Top liste nadrealista iz 1988. godine koji se bavi granicama i zidovima čak i prije pada Berlinskog zida, a bit će izložen i rad Andreja Đerkovića "United/2009", čiji je fokus na ocu i sinu koji su se zatekli na dvije strane sarajevskog "zida".

Prije otvorenja izložbe će u organizaciji Njemačke ambasade biti organizovan razgovor pod nazivom "Šta je ostalo?", u kojem učestvuju Markus Meckel - posljednji ministar vanjskih poslova DDR-a i član Bundestaga ujedinjene Njemačke te profesori Univerziteta u Sarajevu Asim Mujkić i Sead Turčalo, najavljeno je iz Historijskog muzeja BiH.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...