Umjetnika Denisa Haračića
0

U Historijskom muzeju BiH iduće sedmice otvorenje izložbe "Reject"

L. K.
U utorak 21. decembra 2021. godine u 18 sati u Historijskom muzeju BiH bit će otvorena do sada najveća samostalna izložba vizualnog umjetnika Denisa Hračića pod nazivom "Reject".

Ovom postavkom umjetnik će javnosti predstaviti 50 radova iz svog najrecentnijeg ciklusa, u okviru kojeg je kroz monotipijske listove, crteže i slike problematizirao položaj mladih umjetnika u BiH i propitivao mogućnosti i granice vizuelne komunikacije i važnosti kulture u društvu.

Kolektivni osjećaj odbačenosti i nepripadanja iskorišten je kao pokretačka energija, pa svaka negativna konotacija pojma reject, postaje pozitivnom. Postaje ujedinjujuća, inspirirajuća, ohrabrujuća i nesebična.

"'Reject' je višeslojan, kompleksan i izuzetno važan umjetnički ciklus. On je produkt utemljenog nezadovoljstva, ali i naputak za njegovo razrješenje – zajedno, ujedinjeni, (mi) odbačeni pobjeđujemo. Zbog toga, svako izgovaranje riječi reject dok se gledaju Haračićevi radovi, prati ne tako tihi eho riječi 'accept'", navodi se u opisu izložbe.

Više informacija o izložbi potražite ovdje.