Izloženi dokumenti
98

U Gradačcu otvorena spomen soba bh. historičara Mustafe Imamovića

A. K.
U spomen sobi izloženi su značajni dokumenti Mustafe Imamovića (Foto: Klix.ba)
U spomen sobi izloženi su značajni dokumenti Mustafe Imamovića (Foto: Klix.ba)
Povodom osamdesete godišnjice rođenja u Gradačcu je u petak otvorena spomen soba istaknutog bh. naučnika, istraživača, pravnika, historičara i predavača Mustafe Imamovića.

U spomen sobi u zgradi gradačačke Biblioteke "Alija Isaković" izloženi su neki od najznačajnijih predmeta, odnosno knjige, dokumenti i pisana ostavština koji su predstavljali sastavni dio Imamovićevog života.

O ulozi i značaju Imamovića, u prisutvu članova porodice i građana, govorili su univerzitetski profesori Husnija Kambrović i Edin Mutapčić, a riječi dobrodošlice iskazali su gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić te Husein Kujraković, direktor Biblioteke "Alija Isaković".

Spomen soba otvorena je u gradačačkoj biblioteci (Foto: Klix.ba)
Spomen soba otvorena je u gradačačkoj biblioteci (Foto: Klix.ba)

Prema riječima profesora historije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Husnije Kambrovića, otvaranje spomen sobe u simboličkom smislu predstavlja Imamovićevo vraćanje Gradačcu.

"Svjedok sam koliko je posljednjih godina svoga života se vraćao Gradačcu i svom odrastanju u ovom gradu, o čemu je sa velikim uzbuđenjem pričao. Bitno je kazati da smo ga otvaranjem ove sobe vratili u Gradačac", naveo je Kamberović.

Otvaranju spomen sobe prisustvovali su i gosti (Foto: Klix.ba)
Otvaranju spomen sobe prisustvovali su i gosti (Foto: Klix.ba)

Mustafa Imamović je rođen u Gradačcu 29. januara 1941. godine, a naučnu karijeru počeo je na Hstorijsko-pravnoj katedri Filozofskog fakulteta u Beogradu. Od 1972. radio je na Pravnom fakultetu u Sarajevu, gdje je od 1973. predavao nacionalnu historiju države i prava.

"Imamović je bio vrsni profesor i pedagog, a na bh. univerzitetima, slobodno se može reći, posijao je sjeme. Izuzev Banje Luke, na svim ostalim pravnim fakultetima u našoj zemlji na katedri historije, države i prava predaju učenici profesora Mustafe Imamovića", naglasio je Edin Mutapčić, redovni profesor historije, države i prava na Filozofskom fakultetu u Tuzli.

Mustafa Imamović (Foto: Klix.ba)
Mustafa Imamović (Foto: Klix.ba)

Kao gostujući profesor Imamović je predavao na više univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi te je stekao ugled u međunarodnim okvirima. Njegov naučni opus obuhvata više od 20 monografija te veliki broj članaka, rasprava, osvrta i prikaza.

Najznačajniji doprinos historijskoj nauci Imamović je dao knjigom pod nazivom "Pravni položaj i unutrašnji politički razvitak Bosne i Hercegovine od 1878. do 1914", koja je objavljena u više izdanja.

U njegovom bogatom opusu spominju se još i naslovi "Historija Bošnjaka", zatim "Bošnjaci u emigraciji" te "Historija države i prava Bosne i Hercegovine", "Knjige i zbivanja" te "Knjiga pamćenja".

Imamović je preminuo u Sarajevu 23. januara 2017. godine, a njegova zbirka djela od jučer je dostupna širok čitateljskoj publici u spomen sobi u Gradačcu.

Vrijedi kazati i to da je nedavno Gradsko vijeće Gradačca odredilo naziv ulice sa imenom ovog profesora, a koja se prostire od zapadne Karaule-kompleksa starog grada Zmaja od Bosne do izlaska na Sviračku ulicu kod istoimene džamije.