|

U Gradačcu otkriven most iz 18. stoljeća, bit će sastavni dio novog trga

U Gradačcu otkriven most iz 18. stoljeća, bit će sastavni dio novog trga
2.245
F
FENA
30.5.2017. u 21:15
70
komentara
2,2k

dijeljenja
U Gradačcu otkriven most iz 18. stoljeća, bit će sastavni dio novog trga Foto: FENA
Tokom uređenja Trga Alija Izetbegović u Gradačcu, izvođači radova otkrili su most iz 18. stoljeća i temelje osmougaone ulazne kule na gradsku tvrđavu.
Nadzorni organ, arhitekta Enes Sahačić kazao je da su, u saradnji sa Zavodom za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK, razmotrili nekoliko načina zaštite i mogućnosti prezentacije ovih povijesnih građevina.

"Ovi nalazi, uz turbe Husein kapetana Gradaščevića i Hadžiefendijino turbe, bit će sastavni dio novoizgrađenog trga. Najvjerovatnije da će dio otkopanog mosta biti adekvatno restauriran i zaštićen staklenom pločom, a temelji nekadašnje kule, odnosno mjesto na kojem se ona uzdizala, bit će označeni na platou trga - ustvrdio je Sahačić.

Realizacija projekta uređenja gradskog trga je u sklopu protokola zaključenog između općine Gradačac i Turske razvojne agencije (TIKA) polovinom 2016. godine. Financijska sredstva su osigurali partnerski grad Sivas (Turska) i TIKA, uz učešće Općine Gradačac.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 700.000 maraka, a završetak radova planiran je za kraj augusta, odnosno početak septembra ove godine.
Prijavi grešku


Komentari (70)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...