Istaknuti pisac
42

U Goraždu počeli "Dani Isaka" posvećeni velikom bh. književniku

E. A.
Goraždanski Centar za kulturu povodom godišnjice smrti bh. književnika Isaka Samokovlije danas organizuje jubilarnu 20. manifestaciju "Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom".

Na ovaj način čuva se sjećanje na lik i djela jednog od najistaknutijih bh. književnika i humaniste koji je rođen u Goraždu.

Samokovlija je rođen 3. septembra 1889. godine u Goraždu u porodici sefardskih Jevreja. Gimnaziju je završio u Sarajevu, a medicinski fakultet u Beču. Između dva rata radio je kao liječnik u rodnom gradu, potom u Fojnici, a od 1925. živio je i radio u Sarajevu. Prvu pripovjetku "Rafina avlija" objavio je 1927. godine u listu "Jevrejski život", gdje je bio jedan od urednika, a prvu knjigu pripovijetki "Od proljeća do proljeća" objavio je 1929. u Sarajevu.

Jedan je od osnivača Udruženja književnika BiH. Iza sebe je ostavio bogat književni opus koji čine zbirke pripovjedaka "Nosač Samuel", "Sunce nad Drinom", "Tragom života", "Đerdan" i druge. Priče Isaka Samokovlije prevedene su i na strane jezike. Napisao je i četiri pozorišna komada "Hanka", "Plava Jevrejka", "On je lud" i "Fuzija", kao i druga književna djela. Umro je 15. januara 1955. godine, a sahranjen je na starom Jevrejskom groblju u Sarajevu.

Manifestacija posvećena književniku čiji su prostori umjetničkog i humanističkog djelovanja bili Goražde, Sarajevo i Fojnica, bit će upotpunjena izložbom u Zavičajnom muzeju Goražde gdje je organizovana postavka djela nastalih u Internacionalnoj likovnoj koloniji "Boje prijateljstva".

Planirano je i veče poezije Isaka Samokovlije u izvedbi članova Amaterske pozorišne scene Centra za kulturu Goražde, a Dani Isaka se nastavljaju u februaru kada će biti objavljen javni poziv za literarne radove u prozi ili poeziji za učenike osnovnih i srednjih škola kao sve građane sa područja BPK Goražde, Kantona Sarajevo, Fojnice ali drugih dijelova BiH.

U aprilu je planiran kviz znanja za učenike osnovnih i srednjih škola o temi "Život i djelo Isaka Samokovlije", dok će u maju izložba djela likovne kolonije Boje prijateljstva "Goražde i Drina u očima prijatelja" biti otvorena u galeriji Novi hram u Sarajevu.

Ovogodišnja manifestacija bit će završena u avgustu, kada će učesnici Internacionalne likovne kolonije Boje prijateljstva slikati o temi "Drina u književnom opusu dr. Isaka Samokovlije".