Kultura
5

U Goraždu izložena djela rađena na aluminijskoj foliji

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Nakon što su duže od tri mjeseca vježbali izradu slika na aluminiju, oko 50 polaznika kursa u Islamskom kulturnom centru u Goraždu priredilo je izložbu svojih radova.

Tako je u prostoru centra izloženo stotinjak radova autora koji su imali priliku naučiti složenu tehniku izrade slika na aluminiju. Tome ih je podučio Muhamed Zejnilhodžić, a sve je organizirano posredstvom Medžlisa Islamske zajednice Goražde.

"Ovdje imamo slika čak I starina iz Istanbula I drugih turskih gradova, dosta iz BiH, ali I levhi kuranskih ajeta urađenih na ovom materijalu. Instruktor je zaista dao sebe u ovo i vidi se da su njegovi učenici uspjeli da naprave prelijepe slike", ističe Rasim efendija Džafić.

Amera Pirija samo je jedna od onih koji su naučili slikati na aluminiju.

“Čujem pogotovo mlade ljude, dosadno im, ne znaju šta bi sa sobom. A ovdje se se može upotpuniti vrijeme i može biti ekonomski veoma isplativo, može se puno toga naučiti i napraviti”, kaže Amera.

Brojni ljubitelji umjetnosti stigli su na otvaranje izložbe, a među njima i gosti iz općine Kećioren koji ovih dana borave u Goraždu. Za njih su Goraždani priredili i posebne darove, slike koje im je uručio domaćin, muftija goraždanski Remzija efendija Pitić.

Inače u prostoru Islamskog kulturnog centra, čijoj je izgradnji doprinijela općina Kećioren, organizuju se različite izložbe, okrugli stolovi i kursevi jezika.