U galeriji Zvono postavljena izložba Lejle Ćehajić

F
FENA
13.11.2011. u 11:33
0
7
U galeriji Zvono postavljena izložba Lejle Ćehajić
0
U galeriji Zvono postavljena izložba Lejle Ćehajić
''Malerovi gobleni'' naziv je izložbe akademske vajarke Lejle Ćehajić koja je postavljena u sarajevskoj kafe galeriji Zvono'.
Autorica izložbe namjerno nije željela zanemariti goblensku kič estetiku kao jedan od elemenata našeg okruženja svjesno stavljajući u goblenske ramove ono što je dio njenih ličnih razmišljanja, spoznaja i iskustva.

Tako su se na izložbi našli i razigrani leptirići i fotografije iz perioda odrastanja i autoportret urađen u hljebu, a jedna od osnovnih komponenti njenog stvaralašta je humor koji je naglasila i historičarka umjetnosti Aida Salketić prilikom otvaranja izložbe dodavši da je riječ o umjetnici čiji radovi su prepoznatljivi.

Salketić se osvrnula i na Lejlin ciklus skulptura ''Minderpuze'' koji je posvećen uživanju u dokolici, kazavši da su joj najdraže Lejline ''Neke ptice nikad ne polete'' za koje je umjetnica dobila Grand Prix na ovogodišnjoj Šestoaprilskoj izložbi u Collegiumu artisticumu.

Lejla Ćehajić na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu diplomirala je 2004. godine u klasi profesora Mustafe Skopljaka. Radila je u Pozorištu mladih i u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti. Dobitnica je nagrade za skulpturu Kenan Sokolović na III salonu mladih umjetnika BiH, i međunarodne nagrade Privatno i javno.

Izložba ''Malerovi gobleni'' Lejle Ćehajić u kafe galeriji ''Zvono'' bit će postavljena do 25. novembra.


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: