|

U galeriji Zvono otvorena izložba Vesne Vuga Sušac: Kičem se borim protiv kiča

U galeriji Zvono otvorena izložba Vesne Vuga Sušac: Kičem se borim protiv kiča
50
F
FENA
18.9.2019. u 08:13
6
komentara
50

dijeljenja
1/9 Foto: I.Š./Klix.ba
2/9 Foto: I.Š./Klix.ba
3/9 Foto: I.Š./Klix.ba
4/9 Foto: I.Š./Klix.ba
5/9 Foto: I.Š./Klix.ba
6/9 Foto: I.Š./Klix.ba
7/9 Foto: I.Š./Klix.ba
8/9 Foto: I.Š./Klix.ba
9/9 Foto: I.Š./Klix.ba
Izložba #musthavegold mostarske akademske kiparice Vesne Vuga Sušac otvorena je sinoć u galeriji Zvono.
Autorica izložbe u Zvono donosi, kako je rečeno, okoštalu realnost u zlatnom ramu, svijet od kog bježimo ili smo i sami dio njega ali ne želimo priznati. Kombinirajući životinjske kosti s kičastim detaljima, te smještajući ih u zlatne goblenske ramove, stvara nam neprihvatljivi odraz u ogledalu i podsjeća na nesposobnost suočavanja s vlastitim slabostima i nespremnošću na susret s onim što smo postali jer nas je neko uvjerio da takvi možemo biti.

U svojim radovima vješto se poigrava kičem, smještajući svoje okoštale junake i junakinje u ramove nekadašnjih goblena, tog simbola predratnog blagostanja, koji nam se, protjerani iz modernih domova, iz suvremene perspektive čine kao možda bolji izbor u odnosu na ono što čini današnje okruženje i statusne simbole novouspostavljene elite.

Prilikom današnjeg susreta s novinarima, Vesna Vuga Sušac istakla je da se kičem bori protiv kiča, navodeći da je htjela prikazati i kako nove elite ne znaju šta su prave vrijednosti.

Između ostalog navela je da je za svoj rad koristila životinjske lopatice, te da će to možda nekome biti humoristično, nekom odvratno te da je htjela prodrmati i korigirati društvenu stvarnost.

Vesna Vuga Sušac rođena je 1976. godine u Mostaru. Diplomirala je kiparstvo 2000. godine pri ALU Sveučilišta u Mostaru, u klasi prof. Nikole Vučkovića, a poslijediplomski studij završila 2011. pri sarajevskoj ALU, u klasi prof. Mustafe Skopljaka, uz mentorstvo prof. dr. Sadudina Musabegovića.

Trenutačno pohađa doktorski studij Ars Sacra pri ALU Sveučilišta u Mostaru. Članica je ULUBiH-a, DHLU-a i ULU En Face.
Dobitnica je i više stručnih nagrada za kiparstvo i za crtež.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...