Kultura
0

U galeriji Roman Petrović postavljena izložba arhitekte Nikole Bašića

FENA
Manifestacija "Dani arhitekture 2010" otvorena je večeras izložbom radova arhitekte iz Zadra Nikole Bašića u Galeriji Roman Petrović.

Autor pojašnjava da se radi o izložbi njegovih recentnih radova koji propituju neke mogućnosti arhitekture djelujući po samom rubu arhitektonskog djelovanja.

"Dakle, to nisu kuće ni zgrade, nego su to sadržaji odnosno projekti kojima se označava neki prostor, čime on, na neki način, dobija svoj karakter i osobnost te metaforičku dimenziju", navodi autor.

Bašić tako za ovu prigodu izlaže urbane instalacije sa zadarske istarske obale, a za FENU je pojasnio da u tim instalacijama koristi zvuk i svjetlost kao tvorne arhitektonske elemente kojima gradi prostor i njegovu prepoznatljivost.

Drugi projekt, u okviru izložbe, čini spomenik dvanaestorici vatrogasaca koji su prije tri godine nastradali u požaru na Kornatima, a za koji je autor nagrađen od Vlade RH. Autor je u ovom projektu upotrijebio suhozid (međa kojom se ograđuju pašnjaci) kao element i pretvorio ga u simbol križa kao univerzalni simbol zapadne civilizacije kojim se izražava žrtva, patnja, ali i nada u bolje i ljepše. Dosad je, uz pomoć dobrovoljnih vatrogasnih društava, udruženja i pojedinaca, postavljeno deset takvih križeva, a do kraja ovog mjeseca trebalo bi da budu postavljena preostala dva.

Na ovoj izložbi Bašić izlaže slike i pisani materijal koji objašnjava koncept, a simultana projekcija dokumentarnih filmova slikom i zvukom tu atmosferu prenosi u Galeriju Roman Petrović.

Nikola Bašić završio je studij arhitekture u Sarajevu, a profesionalno djelovanje nastavio je u Zadru. Vodi vlastiti projektantski ured, a član-suradnik je Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Dane arhitektura organizira Asocijacija studenata arhitekture Sarajevo, a trajat će do 16. maja. Ta manifestacija obuhvatit će stručna predavanja i druge aktivnosti u cilju proširenja naobrazbe na kojima bi trebalo da sudjeluju arhitekti i kritičari arhitekture iz Hrvatske.