Kultura
0

U galeriji Roman Petrović izložba Tomislava Perazića

FENA
Tomislav Perazić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tomislav Perazić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U sarajevskoj Galeriji Roman Petrović u ponedjeljak će u 19.00 sati biti otvorena izložba istaknutog zeničkog umjetnika crnogorskog porijekla, Tomislava Perazića.

Ovaj sedamdesetosmogodišnji akademski slikar imat će priliku da u svojevrsnoj retrospektivnoj izložbi posjetiteljima predstavi pedesetak svojih radova, pretežno slika i grafika. Radovi ovog renomiranog autora različiti su kako u tehnici tako i tematski, a oni koji su odabrani za ovo prikazivanje u javnosti predstavljaju samo mali dio obimnog stvaralačkog opusa Perazića.

Tomislav Perazić rođen je 1934. godine u Baru, Crna Gora. Srednju školu, grafički odsjek, završio je u Herceg Novom 1956. godine, a Akademiju likovnih umjetnosti u Ljubljani pet godina kasnije.

Član je ULU-a BiH od 1964. godine, a do sada je imao 103 samostalne izložbe te učestvovao u 185 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Kustosice izložbe su mlade historičarke umjetnosti Andrea Mekić i Vildana Dervišbegović. Izložba će biti otvorena do 3. februara i može se pogledati svaki radni dan od 11 do 16 sati, saopćeno je ULUBiH.