{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U galeriji Preporod izložba crteža Mehmeda Slezovića

F
7.5.2013. u 16:30
0
0
U galeriji Preporod izložba crteža Mehmeda Slezovića
0
U galeriji Preporod izložba crteža Mehmeda Slezovića
"Zapisi iz Počitelja" naziv je izložbe crteža Mehmeda Slezovića iz Novog Pazara (Srbija) koja će biti otvorena u srijedu, 8. maja u Galeriji Preporod u Sarajevu.
Mehmed Slezović (1960) rođen je u Novom Pazaru. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu 1985. godine, odsjek slikarstva, kod profesora Radenka Miševića. Postdiplomske studije slikarstva završio je 1987. kod profesora Mome Antonovića, a postdiplomske studije grafike 1990. kod profesora Emira Dragulja na istom fakultetu.

Historičarka umjetnosti Ivona Rajačić-Barandovski zapisala je o Slezoviću da mala forma umjetničke grafike, suštinski bliža davnim autentičnim počecima i onom dijelu zanatskog bića koje ima u sebi, predstavlja izazov svakom grafičaru.

Ona navodi da su znanje i tehničko-zanatska vještina neophodni preduslovi da bi umjetnikov lični poetski iskaz došao do cjelovitog i zrelog likovnog rješenja u ograničenim dimenzijama ploče i papira.

Zaključila je da se Mehmed Slezović od početka bavljenja grafičkim medijem opredijelio za veoma zahtjevnu i mukotrpnu tehniku mezzotinte koja pripada dubokoj štampi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: