Bh. umjetnik
58

U Galeriji Općine Novi Grad otvorena izložba slika i crteža Ismeta Mujezinovića

Klix.ba
Izložba slika i crteža Ismeta Mujezinovića otvorena je u Galeriji Općine Novi Grad uz prisustvo predstavnika Umjetničke galerije BiH, članova autorove porodice i drugih umjetnika te učenika Osnovne škole "Meša Selimović". Izložbu čini dvadesetak fotografija koje obuhvataju sve medije, tehnike, motive pjezaža i portreta

Izložbu je otvorio Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH, a pristnima su se obratili i Hamdija Dizdar, pomoćnik Općinskog načelnika za obrazovanje, kulturu i sport i Ivana Udovičić, kustosica Umjetničke galerije BiH.

Govoreći o autoru i njegovim djelima Udovičić je kazala da izložba ima za cilj da predstavi Ismeta Mujezinovića kao jednog od najznačajnijih slikara bh. slikarstva u 20. stoljeća, koji se smatra i jednim od najznačajnijih crtača u našoj umjetnosti. Također, cilj je da ova izložba bude prezentirana što većem broju školske publike, da bi na ovakav način stekli znanje o likovnoj kulturi.

"Riječ je o jednom od najstarijih akademskih slikara koji je svoje studiranje završio u Zagrebu i Parizu, bio je na izvoru i pokupio najaktuelnije umjetničke tokove iz tog perioda. To je period iz dva svjetska rata, a koji je iznimno važan portretista i najznačajnije u njegovom opusu je crtež. Ono što karakterizira Ismeta Mujezinovića je iznimno veliki opus, a samo u Umjetničkoj galeriji BiH nalazi se više od hiljadu njegovih djela, a još barem toliko posjeduju njegova porodica i Umjetnička galerija u Tuzli. Značajna su i prepoznatljiva njegova djela velike kompozicije koje se nalaze u Domu armije", kazala je Udovičić.

Ističući uspješnu saradnju Općine sa Umjetničkom galerijom BiH Hamdija Dizdar rekao jeda ovo peta po redu izložba koja se relizira zajedno sa Umjetničkom galerijom BiH.

"Do sada smo imali vrlo kvalitetne izložbe, a radilo se o najljepšim i najznačajnijim djelima iz fundusa Umjetničke galerije.Velika nam je čast imati ovaku respektabilnu izložbu u našem galerijskom prostoru", istakao je Dizdar.

Izet Mujezinović, diplomirao je 1929. godine na Umjetničkoj akademiji u Zagrebu, da bi kasnije specijalizirao izradu fresaka. U periodu 1931-1933. godine živio je i radio u Francuskoj. Od 1939. godine aktivno učestvuje u radu grupe Collegium artisticum, koja će djelovati do početka Drugog svjetskog rata. Jedan je od osnivača i prvih profesora Srednje škole primjenjenih umjetnosti u Sarajevu, te je i među osnivačima ULUBiH-a, Bosna-filma i Saveza likovnih umjetnika Jugoslavije. Godine 1953. vraća se u rodnu Tuzlu. Bio je dopisni član JAZU i redovan član ANUBiH-a. Nosilac je najviših državnih i republičkih odlikovanaja. Umjetnička ostavština Izeta Mujezinovića ubraja se u najbrojnije u Bosni i Hercegovini, u prvom redu tu se misli na crteže, čija se brojnost izražava u hiljadama, a svojom kvalitetom govore o ruci vrsnog crtača.

Izložbu možete pogledati do 20. augusta, radnim danima od 10 do 16.30 sati.