Fotografije Sarajeva
6

U Galeriji Općine Novi Grad otvorena izložba fotografija Milomira Kovačevića Strašnog

Klix.ba
Foto: Kemal Softić/Klix.ba
(Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
U Galeriji Općina Novi Grad otvorena je izložba Milomira Kovačevića Strašnog, jednog od najznačajnijih fotografa i hroničara grada. Može se pogledati svaki radni dan do 15. novembra, od 10 do 16:30 sati.

Izložba ovog čuvenog fotografa neobičan je spoj autorskih fotografija i eseja inspiriranih njima, koji proizlaze iz pera najznačajnijih bosanskohercegovačkih pisaca, likovnih kritičara, teoretičara i filozofa.

U integralnoj verziji izložba je u aprilu ove godine bila prezentirana u Umjetničkoj galeriji BiH, a na izložbi u Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo izložen je dio fotografija s tekstovima odabranih autora.

"Izložba donosi prepoznatljive, tipične fotografije ratnog Sarajeva koje je Milomir Kovačević snimao tokom cijelog proteklog rata i koje već nekoliko godina izlaže kroz određene cikluse. Posebnost ove izložbe je što svaka fotografija nosi i dodatni zapis, esej, pjesmu ili priču najznačajnijih imena bh. književnosti, od kojih neki više nisu među živima, tako da je fotografija na jedan lijep način povezana s književnošću. Publika ovom prilikom može da uživa i u čitanju, u zaista reprezentativnim isječcima ili opusima nekih od najznačajnijih bh. pisaca i pjesnika poput Tvrtka Kulenovića, Aleksandra Hemona, Karima Zaimovića i drugih", kazala je kustosica Umjetničke galerije BiH Ivana Udovičić.

Sarajevski fotograf sa svjetskim renomeom Milomir Kovačević Strašni član je ULUPU BiH-a od 1989. godine. Od početka je njegov opus posvećen životu na ulicama, kao i kulturnim događanjima u Sarajevu. Devedesetih postaje jedan od najzapaženijih fotohroničara grada. Dobitnik je mnogih priznanja.