30. godišnjica
0

U galeriji općine Novi Grad otvorena izložba fotografija "15.april-Dan Armije RBiH"

S. Š. U.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Danas je u prostorijama Galerije općine Novi Grad simbolično na 15. april, dan Armije RBiH otvorena izložba na kojoj su prikazani svi odlikovani heroji odbrambeno-oslobodilačkog rata kao i originalna beretka predsjednika Alije Izetbegovića.

Izložba predstavlja saradnju Muzeja Alije Izetbegović, Fonda memorijala Kantona Sarajevo i općine Novi Grad.

"Muzej Alije Izetbegovića zajedno sa našim saradnicima iz Fonda Memorijala KS, Fondacije Alija Izetbegović i našim partnerima iz općine Novi Grad Sarajevo, organizira izložbu '15.april- Dan Armije RBiH' na simboličan datum kada se zvanično i obilježava dan Armije i ove godine 30. godina od osnivanja Armije. Izložba se sastoji od 22 panoa koji hronološki prati razvoj jedne časne Armije koja se borila za našu suverenu i nezavisnu Republiku BiH", kazala je Šejla Cakić Rizvanović, v.d. direktorica Muzeja Alije Izetbegovića.

Šejla Cakić Rizvanović, v.d. direktorica Muzeja Alije Izetbegovića. (Foto: I. Š./Klix.ba)
Šejla Cakić Rizvanović, v.d. direktorica Muzeja Alije Izetbegovića. (Foto: I. Š./Klix.ba)

Navela je kako taj hornološki prikaz datira od početaka, kada se Armija formirala na lokalnom principu kao patriotski dobrovoljački odredi preko teritorijalne odbrane BiH i u konačnici do Armije RBiH koja je postala respektabilna vojna sila naročito se ističući u ofanzivnim i oslobodilačkim akcijama.

"Ovo je sigurno jedna tematika koja iziskuje brojna istraživanja i upravo pored bogatog fundusa Muzeja Alije Izetbegovića veliku pomoć su pružili naši saradnici iz Fonda Memorijala KS u dijelu izložbe koji se odnosi na heroje oslobodilačkog rata, tačnije 9 heroja koji su odlikovani Ordenom herojstva", navela je Cakić Rizvanović.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Na izložbi je prvi puta javnosti prikazana autentična beretka predsjednika Alije Izetbegovića i njegove epolete kao vrhovnog komandanta Armije RBiH.

"Zahvalan sam Muzeju Alija Izetbegović na prilici da učestvujemo na jednoj ovako značajnoj izložbi gdje smo udružili funduse i znanje dvije institucije posebno naših kustosa koji su dali nemjerljiv doprinos", rekao je Ahmed Kulanić, direktor Fonda memorijala KS.

Ahmed Kulanić, direktor Fonda memorijala KS. (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ahmed Kulanić, direktor Fonda memorijala KS. (Foto: I. Š./Klix.ba)

Navodi kako su trideset godina nakon početka agresije na BiH konačno u prilici da na jedan sistematski ,naučni način valoriziraju sve ono što su predstavljali Armija i MUP RBiH.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Unutar Fonda memorijala radimo i nadamo se da ćemo do početka naredne školske godine baš u općini Novi Grad, sa Dobrinjske strane otvoriti edukativni centar Fonda memorijala koji bi na prilagođen način učenicima škola prikazao period odbrambeno-oslobodilačkog rata", istakao je Kulanić.

Izložba će biti otvorena do 22. aprila u galeriji općine Novi Grad svakim radnim danom od 10 do 16 sati. Ulaz je besplatan.