Predstavljena 42 djela
161

U Galeriji Mak otvorena izložba slika "Vjetar života" Miroslava Bilaća

N. C.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Izložba slika "Vjetar života" autora Miroslava Bilaća otvorena je danas u Galeriji Mak, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, u Sarajevu, a u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva "Napredak".

Slikarka Hiba Mustafić navodi da se radi o ukupno 42 djela, koja su bila u privatnoj kolekciji Miroslava Bilaća i njegove porodice, a u fundusu "Napretka" su već više od 20 godina.

Nastavlja da će izložba trajati tri dana, a moguće je i da bude produžena.

"Po ideji naših kolega izložba je nazvana 'Vjetar života'. Jednostavno autora je vjetar života odnio u stvaralačke slikarske vode te je to i najprikladniji naziv. Volio je slikati vodu, ali i konje. Konji su mu bili vječita inspiracija", kazala je.

Nikola Čiča, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva "Napredak", ističe da u posljednjih 30 godina svoje obnove, ali i kroz čitavo postojanje od 120 godina, "Napredak" je pokušavao kroz kulturne aktivnosti podići svijest svih naroda i građana BiH.

"Čast nam je da smo večeras upriličili izložbu Miroslava Bilaća, čovjeka koji je ostavio duboki trag u kulturnom djelovanju ne samo Sarajeva, već i cijele BiH i šire. Ove slike su ostavština koje je njegova supruga poklonila društvu "Napredak". Mi smo ih restaurirali i večeras ponudili svim građanima", kazao je.