Predstavio 40 djela
437

U galeriji Mak otvorena izložba nizozemskog vizuelnog umjetnika i fotografa Salmana Ezzammouryja

N. C.
U galeriji MAK Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH otvorena je izložba nizozemskog vizuelnog umjetnika i fotografa Salmana Ezzammouryja. Na izložbi je predstavljeno 40 umjetničkih djela rađenih kombinacijom slikanja i fotografije.

Salman je prije dvije godine posjetio Sarajevo prvi put i od tog trenutka je planirao izložbu u glavnom gradu BiH, koja je trebala biti održana 2020. No, zbog pandemije odgođena je za bolja vremena.

"Drago mi je da je to vrijeme napokon došlo. Htio bih prikazati i podijeliti svoja umjetnička djela sa svima i svugdje. U Sarajevo sam se zaljubio na prvi pogled. Nevjerojatan grad, okružen planinama, bijele kuće sa crvenim krovovima i divnim ljudima, su me oduševili. Tokom svoje posjete otkrio sam da je Sarajevo jedan od kulturno najbogatijih i najživljih gradova u Evropi", kazao je Ezzammoury.

Dodaje da mu prilikom prve posjete, poznati sarajevski arhitekt Vjekoslav Saje, kojeg je tad upoznao, pokazao sva lijepa mjesta u gradu.

"Tada smo posjetili i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH gdje sam prvi put čuo za poznatog nobelovca Ivu Andrića. Kupio sam knjigu 'Na Drini ćuprija' u kojoj sam zaista uživao. Tada sam odlučio da moja izložba bude upravo u ovom Muzeju, a zahvalan sam Vjekoslavu što mi je pokazao svijet sa divnim i prekrasnim ljudima koji vole umjetnost. Otkrit ću vam da trenutno radim na novom umjetničkom projektu čiji je radni naziv “Sarajevo očima stranca", navodi Ezzammoury.

Na pitanje gdje pronalazi inspiraciju za svoje djela odgovara da je kao spužva te da je inspirisan svime što se dešava oko njega.

"Mogu slobodno reći da primjećujem stvari koje većina ljudi ne primjećuje. Izražavanje emocija mi je važno, ali to se događa spontano i nije planirano. Iznad svega želim razjasniti svoj osjećaj koji doživljavam kroz trenutak, situaciju ili mjesto. Moje slikarstvo ima poetsku kvalitetu i kao kod poezije nikada se ne može u potpunosti shvatiti, ali ostaje nedostižno, s mističnom kvalitetom", kaže Salman.

Ezzammoury vjeruje da umjetnost ne samo da obogaćuje društvo, već ima i moć da okuplja ljude.

"Umjetnost je oruđe za stvaranje boljeg svijeta. Umjetnost je ljepota. Umetnost je ljubav. Umetnost je život. Umjetnost je mir. Umetnost liječi. Umjetnost je sloboda i pokretač inovacija. Mi smo umjetnost i kroz umjetnost smo svi jednaki", poručio je Salman.

Ezzammoury je rođen u Tetouanu (Sjeverni Maroko) 1959. godine., a u ranoj mladosti se preselio u Nizozemsku. Studirao je fotografiju na univerzitetu Primenjene fotografije u Apeldoornu i Grafičke tehnike na Sivako univerzutetu u Utrechtu. Takvo obrazovanje osiguralo mu je solidnu tehničku bazu za njegov sadašnji način rada, pri čemu Salman kombinira slikanje i fotografiju.

Bez ikakvog napora prošao je tranziciju od analogne do digitalne fotografije. Dok je u prošlosti fizički uređivao svoje negative na različite načine, sada koristi sve vrste vizuelnih tehnika kako bi bi transformisao svoje fotografije u jedinstvenu umjetnost.

Salman voli putovanja i istraživanje svijeta. U nedavnoj prošlosti mnogo je putovao do Hong Konga, Japana, New York, Islanda…Ova putovanja su rezultirala mnogim novinama u radu što je bilo prikazano na različitim izložbama u Holandiji i inostranstvu. Od 1987. godine do danas učestvovao je na više od 400 izložbi u Nizozemskoj i svijetu.