Posvećena LGBT osobama
49

U galeriji Mak otvorena izložba fotografija "Guarding Lions"

N. C.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U galeriji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu otvorena je izložba fotografija "Guarding Lions" austrijsko-francuske fotografkinje Elodie Grethen.
Izložba prati žene i muškarce iz različitih sredina, oslikavajući njihovu borbu za feminističku i queer ravnopravnost u Bosni i Hercegovini.

Autorica na izložbi predstavlja LGBT zajednicu u Bosni i Hercegovini i Sarajevu. Pitanja koja je autorica obradila jeste gdje se ti ljudi okupljaju i gdje traže zaštitu, a na fotografijama se vide privatne kuće, što govori da su pripadnici LGBT zajednice prepušteni sami sebi.

Kroz svoj umjetnički izraz, autorica pokazuje s kakvim se sve izazovima susreće ova zajednica. Zbog toga je važno da se ova izložba desila upravo u Sarajevu, pod pokroviteljstvom austrijskog kulturnog foruma.

U okviru izložbe kasnije večeras je planirana i gala-večer, na kojoj će nastupiti i DJ Elma, koja se nalazi na plakatu manifestacije. Projekat je realiziran u saradnji sa sarajevskim otvorenim centrom.

Elodie Grethen je francuska umjetnica i fotografkinja. Živi i radi između Austrije i Francuske. Studirala je fotografiju u Školi umjetničke fotografije Friedl Kubelka u Beču, gdje je diplomirala 2018. godine. Dobitnica je više nagrada i stipendija, a od 2015. aktivno izlaže u Austriji i u svijetu.