|

U galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu otvorena izložba dvojice grčkih umjetnika

U galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu otvorena izložba dvojice grčkih umjetnika
3
F
FENA
6.3.2019. u 22:52
3
komentara
3

dijeljenja
U galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu otvorena izložba dvojice grčkih umjetnika Foto: FENA
Izložba "Variables of Nature" (Varijalble prirode) Philipposa Kalamarasa i Yannisa Ziogasa otvorena je večeras u galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu.
Postavka dvojice grčkih umjetnika svjedoči o nesvakidašnjem stvaralačkom pregnuću u sklopu djela/instalacija koje predstavljaju spoj imaginarnog i stvarnog, odnosno sintezu prirodnih materijala i stvaralačkog uma, simbolizirajući jedinstvo različitosti, beskonačnost i univerzalonost prisutnu u prirodi.

Zioagas se predstavio instalacijom pod nazivom "Najduža grančica na svijetu"(dužine 30 metara), kombinirajući drvo, papir, ugalj, pastel..., a Kalamaras skulpturnim namještajem (Minimal Couch) izrađenim od tri vrste drveta.

Obojica autora "propituju" prirodne materijale, a u izjavi za Fenu ističu kako njihova umjetnička djela slave prirodu u njenoj raznolikosti, prononsirajući poruku jedinstva, sinteze i susreta različitosti, a crpeći inspiraciju putem materijala koje nalaze u prirodi.

Ziogas, akademski slikar, je dekan likovne akademije u Florini (Fine and Applied Arts of the University of Western Macedonia), a Kalamaras, po vokaciji vajar, ujedno je i predavač vilzualne umjetnosti na istoj akademiji. Obojica nude originalni umjetnički opus, uz bogato iskustvo prisutnosti na međunarodnoj stvaralačkoj sceni.

Izložbu, koja je upriličena u sklopu programa 35. Internacionalnog festivala Sarajevska zima, otvorio je direktor tog festivala Ibrahim Spahić,istaknuvši značaj i univerzalonost poruka sadržanih u djelima dvojice predstavljenih autora.

Kazao je kako su njihovi radovi, zapravo, "eho prirode", te da svjedoče konekciju različitih elemenata, univerzalne kozmičke i civilizacijske vrijednosti, slaveći, istovremeno, stvaralašku energiju i harmoniju prisutnu u prirodi i umjetnosti.

Izložba dvojice grčkih umjetnika ostaje otvorena za posjetioce do 14. marta.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...