Ciklus "The Nazca Lines"
13

U Galeriji Brodac otvorena izložba radova umjetnice Aleksandre Kokotović

S.H.P.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
U Galeriji savremene umjetnosti Brodac u Sarajevu otvorena je izložba naziva "Stvari nisu toliko lične koliko se osjećaju", umjetnice Aleksandre Kokotović.

Aleksandra je na ovoj izložbi predstavila radove iz ciklusa "The Nazca Lines". Umjetnica ovom izložbom postavlja pitanja "Ko smo mi? Odakle dolazimo? Da li zaista poznajemo svoju historiju?"

"Da bi shvatili gdje smo i kuda idemo, moramo poznavati našu prošlost, jer iz historije koja se spiralno ponavlja (uvijek tako slična, a nikada ista), možemo nazrijeti gdje nas vodi budućnost. Zvanična historija je fokusirana na posljednjih nekoliko hiljada godina i također nam govori da smo kao Homo sapiensi nastali u posljednjih 60-80,000 godina, da naša civilizacija uvijek linearno ostvaruje napredak i da smo prije 7-8,000 godina živjeli u kamenom dobu", kazala je Kokotović.

Aleksandra Kokotović vizuelna je umjetnica koja je diplomirala modni dizajn na Accademia del Lusso. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Srbije. Rođena je u Sarajevu, a živela je u Bejrutu, SAD-u, Londonu i Beogradu.

Izložba će biti otvorena do 30. juna.