Nova postavka
208

U galeriji Brodac izložba "Kentauromahia Re/Born" autorice Alme Suljević

Klix.ba
Galerija savremene umjetnosti Brodac će povodom obilježavanja Dana grada Sarajeva predstaviti izložbu "Kentauromahia Re/Born", kao refleksiju na umjetničko stvaralaštvo Alme Suljević u periodu od 1992. do 1995. godine.

Kinetička skulptura "Kentauromahia" nastala je za vrijeme najduže opsade jednog grada u historiji modernog čovječanstva u periodu 1993/94. godine, a predstavljena je kao umjetničo djelo 4. augusta 1994. godine u prostoru KJKP GRAS.

Istovremeno, primjereno praksi Fluksusa, autorica Alma Suljević napravila je umjetnički poziv, kao kustosica projekta "Kentauromahia", likovnim umjetnicima opkoljenog Sarajeva. Njih 40 predstavilo je svoje radove u formatu 30x30. Tadašnji poziv je bio upućen kao odgovor na činjenicu da su nas napali Kentauri izvana i iznutra.

Umjetnička djela su tada izložena u Umjetničkoj galeriji BiH. Kustosica izložbe bila je priznata i renomirana bh. historičarka umjetnosti Azra Begić, a predgovor u katalogu napisali su Muhamed Karamehmedović i Vladmir Premec.

U svom eseju filmskog naslova "Tramvaj zvan čežnja", akademik Tvrtko Kulenović analizira stvaralaštva nastala u okupiranom gradu, te ih dijeli na tri faze: fazu iznenađenja i nevjerice koja je zadesila naše društvo, drugu fazu, fazu očaja I bespomoćnosti, te treću fazu kao vrhunac stvaralaštva I snalažljivosti.

"Umjetnica u svom djelu nije birala strane, zbog toga je ovo djelo svojevrsni spomenik civilnom otporu grada Sarajeva i njegovim stanovnicima, kako Alma Suljević tvrdi, najvećem koncentracionom logoru u historiji čovječanstva", rekao je tada Kulenović.

Izložba će biti otvorena do 16. aprila 2019. godine.