Kultura
0

U francuskom Galerie Studiju 34 izložba Andreja Đerkovića

FENA
U francuskom Galerie Studiju 34 u Marseille večeras će biti otvorena izložba "Ja sam preživio 1.425 dana opsade" bh. umjetnika Andreja Ðerkovića.

Rad je rezultat vjerovatno najveće moralne i sociološke dileme: ko je ostao i ko je otišao tokom opsade grada?

Izložba ima za cilj sugerirati različitost osobne percepcije doživljenog perioda opsade Sarajeva, neovisno od toga da li je to bilo u Sarajevu, Geteborgu, Montrealu ili Parizu.

Ona također sugerira i različitost sarajevske interne percepcije opsade, proživljene na Dobrinji, Velešićima ili drugim dijelovima grada.

Iako bi rad trebao imati i svrhu svojevrsne pomirbe između pomenutih fiktivnih grupacija među kojima postoji konstantni sukob u dnevnoj komunikaciji, rađa se potreba da se između njih ipak napravi distinkcija na osnovu proživljenog.

Posjetitelju se ostavlja osobna sloboda da, pogledavši se u ogledalo, preispita vlastitu percepciju doživljenog perioda opsade Sarajeva i suprotstavi je realnosti u kojoj se danas nalazi.

Rad je premijerno prikazan u caffeu "Karabit" u sklopu programa "Modul Memorije 2007" u Sarajevu te Centre pour l’Image contemporaine Saint-Gervais (SGG) u Ženevi u sklopu 12. Biennale de l’Image en Mouvement (BiM).

Izložba u Marseille će biti otvorena večeras u 20.00 sati.