Prisustvovao i ambasador
0

U Ex-Yu Rock Centru otvorena izložba "Totalna revolucija" slovenačke alternativne scene iz osamdesetih

L. R.
Foto: Press
Foto: Press
U Ex-Yu Rock Centru u četvrtak je svečano otvorena izložba "Totalna revolucija - Slovenačka alternativna rock scena osamdesetih".

Povod za okupljanje ujedno je bila i proslava Dana državnosti i Dana Oružanih snaga Republike Slovenije. Izložbu je otvorio ambasador Republike Slovenje u Bosni i Hercegovini, Damijan Sedar koji je uz otvorenje izložbe, čestitao i Dan državnosti svim građanima Republike Slovenije.

U svom govoru, ambasador je i napomenuo da su lokaciju za proslavu odabrali s razlogom te da Skenderija zaslužuje da se smatra spomenikom od nacionalnog značaja i nacionalne baštine. Također je naveo da je poštovanje dosadašnjih dostignuća u sportu, kulturi i javnom životu na mjestu gdje su nastala, sastavni dio identiteta i ponosa.

Za atmosferu se pobrinuo sarajevski bend "Shizif".

U okviru izložbe, imat ćete priliku da vidite djeliće historije kroz originalne predmete i artefakte bendova koji su bili dio scene: Buldožera, Pankrta, Lačnog Franza, Laibacha. Videosexa i mnogih drugih. Izložba je namijenjena ljubiteljima muzike, historije, svim ljubiteljima kulture i široj javnosti zainteresovanoj za bogato nasljeđe ex-yu rocka.   

U petak, 14. juna puštena je i projekcija filma "LP film - Pljuni istini u oči" o slovenačkom bendu Buldožder. Nakon prikazivanja filma, posjetioci su imali mogućnost razgovarati sa Igorom Bašinom, jednim od scenarista filma, a također i koautorom izložbe.