Brisel
155

U Evropskom parlamentu otvorena izložba fotografija "Sjećanje na Srebrenicu"

Klix.ba
U sjećanju na Srebrenicu liberalni zastupnici u Evropskom parlamentu, Jasenko Selimovic (Švedska) i Jozo Rados (Hrvatska), su u prostorijama Evropskog parlamenta organizovali dva okrugla stola i izložbu.

Izložbu su otvorila Teufika Šabanović iz Srebrenice, potpredsjednica Evropskog parlamenta Livia Jaroka, ambasadorica misije BiH pri EU Lidija Topić i Jasenko Selimovic. U emotivnim obraćanjima, govornici su podsjetili na patnju i bol u Srebrenici i užasnim zločinima koji su se dogodili prije 23 godine na evropskom tlu.

"Uzevši u obzir da je nacionalizam još uvijek u porastu svugdje u svijetu, sjećanje na Srebrenicu je sada aktuelnije nego ikada. Kada se genocid desio prije 23 godine, svako je vjerovao da su to bili posljednji trzaji diktatora hladnog rata. Nažalost, Milošević, Karadžić i Mladić nisu bili posljednji komunistički diktatori, nego su bili prvi u ovom nacionalističkom valu koji sada zapljuskuje velike dijelove Evrope. Moramo se sjećati šta se dogodilo u Srebrenici jer time širimo poruku da nasilje i zločini ne smiju relativizirati. Svaki pokušaj toga označava novo nasilje nad svima onima koji su preživjeli Srebrenicu. Sjećanje nažalost ne funkcionise kao vakcina protiv zla, ali je potrebno sjećati se i odati počast žrtvama", izjavili su.

Izložba fotografija je omogućena zahvaljujući Dadi Ruviću, mladom bh. fotografu novinarske agencije Reuters.

Izložbi je prethodila diskusija o široj ulozi umjetnosti u izgradnji mostova gdje politika to ne čini i umjetnost kao alatu za suprotstavljanje nacionalizmu. Učesnici okruglog stola bili su zastupnici u Evropskom parlamentu, direktorica centra za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda Borka Pavičević, autor i novinar iz Švedske Göran Rosenberg, dramaturginja Aleksandra Saša Broz, te autor i pregovarač u Rambouilletu sa Kosova i bivši urednik Koha Ditore, Veton Surroi.

Nakon izložbe održana je večera na kojoj se razgovaralo o perspektivama Zapadnog Balkana i proširenju Evropske unije.

Interes za izložbu i diskusije je bio veliki. Osim zastupnika, predstavnici ambasada i diplomatskih misija te nevladinog sektora su bili gosti toga dana.

Izložba će biti prikazana u Evropskom parlamentu do petka.