Otvoren Undiplomatic Art
0

U Domu pisaca promocija knjiga autora Miodraga Živanovića

FENA
Sa otvaranja Undiplomatic Arta
Sa otvaranja Undiplomatic Arta
Otvaranjem izložbe "Individualne strategije" u ponedjeljak je u Sarajevu počeo Undiplomatic Art, projekt Internacionalnog teatarskog festivala MESS koji će u šest dana u Sarajevu i Banjoj Luci okupiti oko stotinu umjetnika.

U Kamernom teatru 55 odigrana je predstava "Gavrilo", Gradskog pozorišta "Jazavac" u režiji Željka Stjepanovića, a u Art kinu Kriterion je predstavljena izložba Udruženja anonimnih artista UAA! iz Banje Luke, dok je prva večer završena nastupom banjalučkog benda Sopot.

Kako je istaknuto prilikom otvaranja Programa, ovakvo organizirano predstavljanje umjetnika trebalo bi u budućnosti poslužiti kao platforma za zajedničke projekte, saopćeno je danas iz MESS-a.

Prema programu večeras će u Domu pisaca u 18 sati biti promovirane knjige Miodraga Živanovića pod naslovom "Jedan san i jedan prevod", "Eine kleine Nachtmusik" i "Šifre transcendencije".

Banjalučki profesor filozofije, pisac i prevoditelj Miodrag Živanović je, naime, jednom sanjao Mozartovu sahranu, što je iniciralo nastanak zapisa o Mozartu, o muzici, o umjetnosti općenito i tako je nastala knjiga "Eine kleine Nachtmusik".

Knjiga "Šifre transcendencije", Živanovićev je prijevod posljednjih osam predavanja koje je Karl Jaspers održao na Univerzitetu u Baselu, sa zanimljivim autorskim komentarima.

U okviru teatarskog programa, večeras u 20 sati u Collegium artisticumu će biti izvedena predstava ''Arto Luda'' Nevid teatra, koji promovira nekonvencionalni umjetnički, a posebno teatarski izričaj.

Za srijedu je planirano održavanje promocije banjalučke književne scene pod naslovom "Oni dolaze", te projekcije dokumentarnih filmova "Usud" i "Brat", nakon čega se program seli u Banju Luku.