Trajat će tri dana
54

U Domu oružanih snaga u Sarajevu svečano otvoren festival klasične muzike "Orfej"

N. O.
Otvorenje festivala klasične muzike \ (Foto: D. S./Klix.ba)
Otvorenje festivala klasične muzike "Orfej" (Foto: D. S./Klix.ba)
U Domu oružanih snaga BiH u Sarajevu večeras je svečano otvoren trodnevni festival klasične muzike "Orfej".

Na otvaranju su nastupili sopran Dunja Simić, flauta Kasper Dabrovski, violina Antonio Šarić, čembalo Miron Konjević, Sarajevski gradski orkestar i dirigent Fuad Šetić.

Festival "Orfej" trajat će do subote, 7. maja, a za sutra u 19 sati u u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo je najavljen koncert osmostrukog svjetskog prvaka na harmonici Petra Marića.

Gosti koncerta su laureati prvog izdanja online muzičkog takmičenja "Accordeus", koje je podržalo više od 100 takmičara iz 13 zemalja svijeta.

Treći dan festivala, 7. maja, zatvorit će Luigi Borzillo, svjetski poznati i priznati pijanista iz Italije, u Svečanom salonu Doma Oružanih snaga Bosne i Hercegovine s početkom u 19 sati.

Festival klasične muzike "Orfej" teži popularizaciji klasične muzike i njenog značaja, ne samo u umjetničkim krugovima, već generalno u društvu.

Ovogodišnje izdanje festivala sadrži visoko-kvalitetne umjetničke programe usmjerene ka novim generacijama publike, masterclassove višestrukonagrađivanih svjetskih izvođača, predavanje na temu instrumentalnog izvođaštva, kao i izložbu grafičkih radova akademskog umjetnika.

Muzika je univerzalni jezik koji povezuje sve ljude i kroz koji možemo da ostvarimo prijateljstvo sa muzičarima iz brojnih zemalja širom svijeta. Festival, svojim ovogodišnjim sadržajem, to i potvrđuje.