|

U Despića kući postavljena izložba posvećena Vladimiru Periću Valteru

U Despića kući postavljena izložba posvećena Vladimiru Periću Valteru
9
F
FENA
5.4.2019. u 16:30
1
komentara
9

dijeljenja
1/9 Foto: FENA
2/9 Foto: FENA
3/9 Foto: FENA
4/9 Foto: FENA
5/9 Foto: FENA
6/9 Foto: FENA
7/9 Foto: FENA
8/9 Foto: FENA
9/9 Foto: FENA
Muzej Sarajeva obilježava Dan Grada Sarajeva izložbom "Heroj Valter", koja je danas postavljena u Despića kući.
Izložbu je pripremio viši kustos Igor Radovanović, a na faktografski način otkriva detalje iz života i revolucionarnog rada Vladimira Perića Valtera.

"Izložba je posvećena Valteru Periću kao historijskoj ličnosti. Prikazuje fotografije iz Sarajeva u Drugom svjetskom ratu i Valterov ratni put u i oko Sarajeva. Imamo i nekoliko ličnih predmeta Vladimira Perića Valtera, koji se nalaze u zbirkama Muzeja Sarajeva" kazao je Radovanović i dodao da je izložba način da se obilježi i sto godina od rođenja narodnog heroja Vladimira Perića Valtera.

Direktor Muzeja Sarajevo Mirsad Avdić naglašava da je ta izložba i dio programa obilježavanja 70 godina postojanja i rada Muzeja. Smatra da je važno prisjećati se ličnosti poput Valtera.

Vladimir Perić Valter (1919.-1945.) rođen je u Prijepolju. U Beogradu je završio školu i zaposlio se u banci. Zbog aktivnog sudjelovanja u radničkom pokretu početkom 1940. prebačen je u Sarajevo. Ubrzo se pridružio Komunističkoj partiji. Od jeseni 1943. do smrti bio je na čelu pokreta otpora u gradu Sarajevu. Poginuo je u noći 5. na 6. aprila 1945. godine. Narodnim herojem proglašen je 1953. godine.

Izložba "Heroj Valter" posvećena Vladimiru Periću Valteru bit će postavljena tokom cijele godine u Despića kući.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...