{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Collegiumu Artisticumu izložba plakata i kataloga iz fundusa galerije

F
11.7.2013. u 11:41
0
0
U Collegiumu Artisticumu izložba plakata i kataloga iz fundusa galerije
0
U Collegiumu Artisticumu izložba plakata i kataloga iz fundusa galerije
Kolekcija plakata i kataloga iz fundusa Gradske galerije Collegium artisticum bit će otvorena 12. jula, a omogućit će posjetiocima svih generacija da ožive ili obogate pogled na umjetnički život Sarajeva u posljednjoj četvrtini 20. vijeka.
Od 1975. godine, u Collegium artisticumu održano je više od 800 izložbi. Predstojeća izložba odnosi se na period do 2000. godine i prva je u seriji izložbi na kojima će biti predstavljena dokumentacija galerijske djelatnosti.

Cilj ovih izložbi je da se cjelokupni dokumentarni fundus galerije otvori za javno korištenje.

Dokumentarne izložbe dio su opširnijeg projekta pod radnim nazivom "Rekonstrukcija sjećanja", koji Collegium artisticum priprema za period septembar 2013. do septembra 2014.

Pored dokumentarnih izložbi, projekat obuhvata i selektorske izložbe od regionalnog značaja - u saradnji s Goethe institutom u septembru ove godine bit će predstavljena izložba fotografija, videoradova i instalacija umjetnika iz 11 zemalja jugoistočne Evrope pod nazivom "Recorded memories/Zabilježena sjećanja".

Od samih početaka, pod vodstvom prvog direktora Fuada Hadžihalilovića, u programskoj orijentaciji Gradske galerije (nekadašnjeg Umjetničkog paviljona) ključno mjesto pripadalo je kolektivnim selektorskim izložbama na kojima je predstavljana stvaralačka aktivnost BiH i bivše Jugoslavije.

Takvom orijentacijom, Collegium artisticum je postao jedno od značajnih izlagačkih prostora tokom osamdesetih godina, upisujući Sarajevo na mapu regionalnih kulturnih centara.

Izložbe poput "Jugoslovenska umjetnost 1970-1978", "Jugoslovenska umjetnost 1978-1983", "Umjetnost-kritika usred osamdesetih" i "Jugoslovenska dokumenta" bile su rezultat nastojanja da se artikulišu tokovi na cjelokupnoj umjetničkoj sceni bivše Jugoslavije, ali su one takođe reflektovale marginaliziran položaj postojeće scene u odnosu na zapadno-evropski umjetnički sistem.

Na prelazu 20. u 21. vijek, u globalnom umjetničkom sistemu došlo je do prvog talasa prepoznavanja umjetničke produkcije Jugoistočne Evrope kao vitalnog nosioca savremenih tokova u umjetnosti, problematizujući dinamiku odnosa (zapadnog) "centra" i (istočne) "margine".

U aktuelnom momentu ukazuje se drugi talas prepoznavanja u kojem iščezavaju tragovi "egzotizacije Balkana" (sa pozitivnim i negativnim posljedicama) i razmatraju se različiti kritički pristupi temi kulturnog sjećanja.

Dokumentarnim izložbama i projektom "Rekonstrukcije sjećanja" galerija Collegium artisticum priključuje se ovom procesu istraživanja i revalorizacije skorije kulturne prošlosti, saopćeno je iz galerije Collegium Artisticum.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: