Projekat MESS-a
0

U Collegium Artisticumu izložbom otvoren Undiplomatic Art

FENA
Izložbom "Individualne strategije" mladih banjalučkih umjetnika u Collegium Artisticumu u Sarajevu večeras je otvoren novi projekt Internacionalnog teatarskog festivala MESS "Undiplomatic Art", kojim će od 12. do 17. marta oko 100 umjetnika i umjetnica u Sarajevu i Banjoj Luci predstaviti svoje stvaralaštvo.

Nastao uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH i Američke ambasade u Sarajevu sa ciljem da prevazilazi sve granice i razbija stereotipe, posebno promovirajući vaninstitucionalno kulturno-umjetničko stvaralaštvo, ovaj program na organiziran način u kulturnom smislu povezuje dva najveća bh. grada - Sarajevo i Banja Luku. Program će se odvijati tri puta tokom ove godine, stavljajući u fokus teme ravnopravnosti spolova, etnički podijeljenih gradova, te općenito borbu za ljudska prava i slobode.

Direktor Festivala MESS Dino Mustafić istakao je da je riječ o novom program Festivala MESS koji će ove godine biti realiziran tri puta u različitim gradovima.

Kako je Mustafić istakao u ovom projektu učestvuju umjetnici koji razvijaju svoje individualne strategije.

Program UNDIPLOMATIC ART (Nediplomatska umjetnost) predstavlja niz umjetničkih programa koji se bave kako socijalnom, tako i političkom ulogom umjetnosti.

Večeras, prvog dana gostovanja umjetnika iz Banja Luke, osim izložbe, sarajevska publika imat će priliku pogledati i predstavu „Gavrilo“ u režiji Željka Stjepanovića Gradskog pozorišta Jazavac, te prisustvovati koncetertu grupe „SOPOT“.

Sutra je na programu predstavljanje knjiga Miodraga Živanovića “Eine kleine Nachtmusik” i "Šifre transcedencije” u okviru programa “Jedan san i jedan prevod”, koji će se održati u Domu pisaca.

Prva knjiga inspirirana je snom o Mocartu, a što je rezultiralo zapisima o muzici, Mocartu, umjetnosti a druga je Živanovićev prijevod predavanja Karla Jaspersa.