Kultura
0

U Collegium Artisticumu 3. maja izložba "Bijeli konj: zanemareni Evropljani"

Centar za savremenu umjetnost Sarajevo (SCCA) u saradnji sa Gradskom galerijom Collegium artisticum otvara izložbu "Parno Gras: mukline Evropljanura"/“Bijeli Konj: zanemareni Evropljani" umjetničkog fotografa Nihada Nine Pušije, 03. maja 2013. godine sa početkom u 19 sati.

Uvod u izložbu bit će razgovor o temi "Zanemareni Evropljani: kultura Roma i njene vrijednosti“, u okviru programa ART-BITRAŽA koji je galerija Collegium artisticum pokrenula kao jednu od platformi za registrovanje problema kulture, umjetničke i društvene kritike i pitanja struka likovnih i primijenjenih umjetnosti i arhitekture u BiH.

U razgovoru učestvuju: Nihad Nino Pušija (umjetnički fotograf), Hedina Tahirović Sijerčić (autorica, romska aktivistica i doktorant na Univerzitetu Leven u Belgiji), Dervo Sejdić (aktivista Informativnog romskog centra Kali Sara) i Moritz Pankok (Umjetnički direktor galerije Kai Dikhas, Berlin). Moderator će biti Saša Madacki (direktor Centra za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu).

"Na inicijativu Nihada-Nine Pušije 1998. godine, Soros centar za savremenu umjetnost-SCCA (od 2000g. – Centar za savremenu umjetnosti Sarajevo), organizovao je izložbu istraživačkog projekta Duldung (fotografije, film, slajd-projekcije, serija intervjua – svjedočanstva), čiji je jedan od autora bio i Nino Pušija. Izložba “Parno Gras: mukline Evropljanura” značila bi naš nastavak saradnje sa ovim izuzetnim autorom i nastavak našeg bavljenja temama Drugih, posebno temom života Roma", saopćeno je iz SCCA.

Izložba “Parno Gras: mukline Evropljanura” / “Bijeli Konj: zanemareni Evropljani” bavi se životom romske populacije u Evropi i njihovim sudbinama, propitujući njihovu egzistenciju, društveni, politički i izbjeglički status na prijelazu između dva vijeka u evropskim zemljama kao što su Njemačka, Italija, Mađarska, Austrija , Rumunija, te zemljama bivše Jugoslavije.

U središtu pažnje Pušijinih fotografskih potreta je romska populacija u Njemačkoj i Evropi, kao i njihove lične priče. Ove fotografije pojedinaca, nastale posljednjih dvadesetak godina, postaju jedinstveni dokumenti - grupni portret (obespravljenih) Roma.

Umjetnički cilj Nihada Pušije je traženje ljudskih mikrokosmosa tamo gdje živi i radi, godinama prateći i bilježeći promjene u životima ljudi u njihovom okruženju, bez predrasuda, ali ne i bez emocija.

U okviru izložbe “Parno Gras” bit će izloženi eksponati Rifeta Bajramovića iz kolekcije Muzeja grada Sarajeva. Izložba je podržana od strane Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo. Program ART-BITRAŽE podržalo je Ministarstvo civilnih poslova BiH.