"Pazi snajper!"
50

U četvrtak u Sarajevu izložba koja dekonstruiše smrtonosnu ratnu "Snajpersku aleju"

L. K.
U četvrtak, 18.11.2021. godine, će u Historijskom muzeju BiH biti otvorena izložba “Pazi snajper!” – otvorenje će biti upriličeno u 19:00 sati. Izložba je nastala kao rezultat istraživanja Paula Lowa, fotografa koji je za vrijeme opsade Sarajeva napravio značajan doprinos dokumentiranju rata.

“Snajperska aleja” je jedan od zloglasnih termina opsade Sarajeva 1992.-1995. Epicentar te zone je u neposrednoj blizini Historijskog muzeja BiH. Zona ulice Zmaja od Bosne, preko Zemaljskog muzeja BiH do zgrade Parlamentarne skupštine je bila pod stalnim nadzorom snajperskih gnijezda smještenih u neboderima na Grbavici – a rijeka Miljacka je u toj zoni bila linija razgraničenja.

Ova izložba historiografski i geografski dekonstruiše “snajpersku aleju” kroz široku lepezu muzeološkog diskursa: kroz 3D model (Projekt V Arhitektura), izvještaje Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, izjave očevidaca. Fotografi Ron Haviv, Rikard Larma, Paul Lowe, Enric Marti i Gervasio Sanchez kroz objektiv bilježe scene “snajperske aleje”, koje su predstavljene na izložbi. Izložbu čini i multimedijalna instalacija Paula Lowea, te umjetnički radovi domaćih i međunarodnih umjetnika (Adela Jušić i Paul Coldwell).

U “snajperskoj aleji” je 18.11.1994. godine ubijen sedmogodišnji dječak Nermin Divović– zbog toga će izložba biti otvorena na godišnjicu Nerminovog stradanja.

Trevor Gibson, UN oficir, koji je bio svjedok Nerminovog ubistva će donirati Historijskom muzeju BiH uniformu koju je nosio tokom boravka u opkoljenom Sarajevu. Pored toga, Trevor Gibson će organizirati aukciju memoriabilija iz filma “Scream for me Sarajevo”, koji govori o posjeti Brucea Dickinsona opkoljenom Sarajevu i kulturološkom otporu grada u vremenu destrukcije. Novac prikupljen aukcijom će biti doniran Historijskom muzeju BiH.

Istraživanje i produkcija izložbe je podržana kroz grant Balkan

Investigative Reporting Network (BIRN). Izložbu su podržali Photography and the Archive Research Centre, University of the Arts London i Fondacija VII.

Otvorenje izložbe će se odvijati u skladu sa epidemiološkim preporukama. Dobro došli!