Kultura
0

U četvrtak premijera predstave "Vremenski tunel"

FENA
Na sceni Pozorišta mladih u četvrtak premijerno bit će izvedena predstava "Vremenski tunel" Nenada Veličkovića u režiji Admira Glamočaka.

Na danas održanoj pres-konferenciji o predstavi su govorili direktor Pozorišta mladih Nermin Tulić, reditelj Admir Glamočak, te glumci Aldin Omerović, Alen Muratović i Ajla Cabrera.

Govoreći o radu na predstavi, najmlađi član ekipe, apsolvent ASU Aldin Omerović uz konstataciju da mu je bilo zadovoljstvo raditi na predstavi istakao je da je riječ o predstavi u kojoj će sve generacije naći nešto za sebe, kao i edukativnu ulogu predstave.

Ajla Cabrera je ovom prilikom rekla da je za nju kao apolitičnu osobu bilo zadovoljstvo što je imala priliku umjetnošću se boriti protiv onoga što nam se nameće.

Admir Glamočak je rekao da je želja autora teksta Nenada Veličkovića da predstava bude komedija, ali da je predstava duhovita koliko su duhoviti oni koji su radili na predstavi, a ozbiljna koliko je ozbiljana situacija u kojoj živimo.

Nermin Tulić je istakao da je predstava smiješna koliko je smiješna naša historija, jer kako je Tulić istakao naša historija koliko god da je tragična toliko je i smiješna. A predstava bez obzira na to što nije riječ o političkom teatru postavlja pitanje, jer to i jeste zadaća pozorišta, da postavlja pitanje a ne da odgovara na njih. Ova predstava prema Tulićevim riječima ta pitanja postavalja na šarmantan, glumački, mladenački način.

Predstava "Vremenski tunel" govori o tri studenta (dva mladića i djevojka) koji ulaze u “Bosansku piramidu sunca”, tražeći dokaze koji će potvrditi ili pobiti teoriju o Bosni kao kolijevci civilizacije.

Tako počinje njihovo putovanje kroz vrijeme i historiju Bosne i Hercegovine.

Naime, ono što je izgledalo kao obična rupa u padini brda pretvara se u vremenski tunel, tunel iz kojeg izlaz vodi uvijek u neki drugi dio bosanskohercegovačke historije. Susreću Ivana de Kazamarisa, Aliju Sirotanovića, Gavrila Principa, Bašeskiju, Šantića i Ćorovića (i Eminu?), Valtera Perića, Branislava Nušića, borce ispod sarajevske piste…

U svim tim susretima na različite načine oni otkrivaju da su okolnosti i protagonisti drugačiji, ali da je suština političke nestabilnosti u Bosni ista u svim vremenima, i da je posljedica (podjednako) koliko stranih utjecaja i aspiracija toliko domaće indiferentnosti i neobrazovanosti.

Situacije i ličnosti s kojima se suočavaju istovremeno djeluju i na same protagoniste: koliko su njih troje žrtve naslijeđenih trauma i zabluda, a koliko sami doprinose etičkom i političkom kolapsu države u kojoj su rođeni?

Komad je napisan i režiran prije svega za mlade, s nadom i željom da će je prepoznati kao “svoju” priču; ako ne zbog njenog političkog angažmana na rušenju historijskih, epskih, patrijarhalnih i ideoloških stereotipa, onda sigurno zbog humora koji prati cijelo ovo “putovanje”.

U predstavi glume: Ajla Cabrera, Alen Muratović, Aldin Omerović, Alija Aljović, Sanin Milavić, Semir Krivić, Edhem Husić, Drago Buka, Sead Bejtović, Suada Ahmetašević, Elma Ahmetović i Mirza Tanović.

Scenograf i kostimograf je Amela Vilić, a autori muzike su Nedžad Merdžanović i Hamdija Salihbegović.