Kultura
0

U četvrtak otvaranje "Dana hrvatske kulture u BiH"

FENA
Izložbom "Srce Istre" Renca Kosinožića te istoimenim dokumentarnim filmom autora Mladena Lučića u četvrtak, 5. juna, u Narodnom pozorištu Sarajevo uz prigodnu će svečanost biti otvoreni ovogodišnji "Dani hrvatske kulture u BiH", koji će trajati od 5. do 23. juna.

Oba će događaja prirediti Muzej savremene umjetnosti Istre u osnivanju iz Rovinja, a bit će održana u 19 sati.

Istog će dana na sceni NP-a Sarajevo biti izvedena predstava "Drugo za jedno" reditelja i koreografa Matije Ferlina, u izvedbi ansambla Istarskog narodnog gradskog kazališta Pula.

Ataše za kulturu u Ambasadi Republike Hrvatske Krunoslav Cigoj na današnjoj je konferenciji za medije u Sarajevu skrenuo pažnju na spomenuta dva događaja, kojima će se publika uvjeriti u ljepote Istre.

"Prolazeći unutrašnjošću Istre, shvatio sam da je to istinski eden ili raj, s prekrasnim gradićima na brežuljcima. To je ljepota koja ostavlja bez daha", kazao je Cigoj.

Ovogodišnja će manifestacija poklonicima umjetnosti donijeti niz zanimljivih ostvarenja.

Zagrebačko kazalište lutaka predstavit će se komadom interesantnog naslova "Crvenkapica, ali da ne bude vuka" autora i reditelja Đure Roića. Predstava će biti izvedena 5. juna u Katoličkom školskom centru te dan prije, 4. juna u Domu kulture Žepče. Obje počinju u 12.00 sati.

"Lopovluku nigdje kraja nema" naziv je komada kojim će se 6. juna sarajevskoj publici predstaviti Kazalište slijepih i slabovidnih "Novi život". Tekst i režiju potpisuje Vojin Perić, a bit će izveden na sceni Kamernog teatra 55 u 20.00 sati.

U okviru dogovora o trajnoj saradnji NP-a Sarajevo i Hrvatskog narodnog kazališta Varaždin, 10. juna će u 20.00 sati biti izvedena predstava "Buba u uhu", koju je prema tekstu Georgesa Feydeaua režirao Steven Kent.

Brusa-bezistan će 12. juna u 19.00 sati ugostiti dvije izložbe – "Hrvati u Australiji" koju priređuje Hrvatska matica iseljenika te "Dodir svjetova" istaknute hrvatske slikarice koja živi u Kanadi Karen Oremuš.

Cigoj najavljuje i izvanredan komad "Priča o Edith Piaf" u izvedbi hrvatske glumice Ksenije Prohaske, za koji je već nagrađena. Bit će održan 16. juna na sceni Pozorišta mladih u 20.00 sati.

Pero Kvrgić i Lela Margetić, koji obilježavaju 40 godina rada na pozorišnim daskama, predstavit će se izvedbom "Stilske vježbe" u Kamernom teatru 55 u 20.00 sati.

Ovogodišnju će manifestaciju zatvoriti nastup Zagrebačkog kvarteta gitara, čiji će koncert biti upriličen u Bošnjačkom institutu 23. juna u 20.00 sati.

Direktor NP-a Sarajevo Gradimir Gojer ocjenjuje da su Dani matice hrvatske manifestacija koja ne samo propagira kulturu Republike Hrvatske već pruža krakove prijateljstva i prožimanja umjetničkih iskustava te daje nadu u ovim teškim vremenima.

Ulaz na sve događaje je besplatan, uz obavezu prethodne rezervacije karata na mjestu gdje se događaj održava.