Mostar
0

U četvrtak koncert Sanela Marića - Mare

FENA
Mostarski glazbenik Sanel Marić - Mara u četvrtak, 18. decembra, u Omladinskom kulturnom centru (OKC) Abrašević održat će koncert na kojem će predstaviti svoj treći album, prvi studijski, „Vasduh“.

Mara je na albumu radio gotovo pet godina, a kako je kazao na današnjoj konferenciji za novinare, nakon golemog truda koji je uložio u stvaranje „Vasduha“ spreman je na sutrašnjem koncertu „ostaviti dušu“.

„Pet godina rada i godinu dana čekanja izdavaštva stvori u čovjeka žar i očekujem da ću sutra na bini planuti“, najavio je Mara.

Album „Vasduh“ donosi ukomponavane stihove bh. pjesnika Avde Karabegovića Hasanbegova, Antuna Branka Šimića, Maka Dizdara, Alekse Šantića, Safveta-bega Bašagića, te nekoliko obrada sevdalinki i narodnih pjesama.

Po Marinim riječima, namjera mu je bila u svoju muziku ugraditi elemente bh. kulturne baštine, oživjeti duh starih pjesnika, te sve to upakirati u suvremeni aranžman.

„Kada me pitaju u koji bih žanr smjestio svoju muziku, stvarno ne znam odgovor. Ovo nije ni sevdah, ni rock, ni pop, ni blues. Možda bi se moglo reći da je to neki etno-blues“, istaknuo je.

Na albumu, među ostalim, gostuje Damir Imamović, koji sa svojim bendom Damir Imamović Trio također radi na revitalizaciji sevdalinke, odnosno oživljava i osuvremenjava taj tradicionalni bh. umjetnički oblik otvarajući ga drugim vrstama muzike.

Album „Vasduh“ izašao je u produkciji izdavačke kuće Buybook, uz finansijsku potporu OKC-a Abrašević.

Početak sutrašnjeg koncerta je u 21 sat, a cijena ulaznice je 5 maraka.