Potaknuti obnovu spomenika grada
0

U četvrtak izložba "Sarajevska vijećnica, još jednom“

FENA
U središnjem holu zgrade Vijećnice u Sarajevu, u četvrtak 14. jula, bit će svečano otvorena izložba pod nazivom "Sarajevska Vijećnica, još jednom/Sarajevo City Hall Revisited".

Izložbu organiziraju Grad Sarajevo i projektantska firma Urbing d.o.o, uz podršku USAID-Sida FIRMA projekta i Fondacije Sarajevo Navigator.

Vijećnica spada u red najznačajnijih historijskih i arhitektonskih spomenika grada Sarajeva. Tokom opsade Sarajeva (1992. - 1995.), usljed žestokih ratnih dejstava i granatiranja, spaljena je te je postala metafora za uništenje kulturnog naslijeđa.

Svrha izložbe je stvaranje nove turističke atrakcije koja će doprinijeti restauraciji ove slavne sarajevske građevine.

Na izložbi, koja će za javnost biti otvorena narednih šest mjeseci, bit će izložen obiman materijal o historijatu same građevine i okolnog područja grada, originalni arhitektonski nacrti, fotografije s prvog otvaranja 1896. godine i zabilješke o svrsi i ulozi ovog objekta u različitim periodima.

Izložbeni materijal vlasništvo je restauratora enterijera ovog historijskog objekta - firme Urbing d.o.o.

Sredstva prikupljena za vrijeme trajanja izložbe bit će iskorištena za obnovu i promociju projekta Vijećnice, dok će sadržaj postati trajnom izložbenom postavkom Vijećnice nakon njenog ponovnog otvaranja.

USAID-Sida FIRMA je petogodišnji projekat koji podržava održiv ekonomski rast, zapošljavanje i povećanje prihoda domaćinstava u BiH, a finansijski je podržan od američke i švedske vlade, putem agencija za međunarodni razvoj - USAID i Sida.

FIRMA projekat se fokusira na tri sektora bh. privrede - drvnu preradu, turizam i metaloprerađivačku industriju.

Projekat se u svom radu u sektoru turizma fokusira na tri posebna lanca vrijednosti: turizam na otvorenom, kulturno-historijski turizam i turizam kratkih odmora u gradovima.

S ciljem osiguranja održivosti i učinkovitosti, USAID-Sida FIRMA projekat svoje aktivnosti provodi putem mreže domaćih partnera (koji nastupaju kao FIRMA konzorcij BiH (www.firmaproject.ba) u nastojanju da unaprijedi turistički proizvod, proširi veze s globalnim turističkim tržištima, poboljša regulatorno okruženje i unaprijedi radnu snagu u sektoru turizma u BiH.