20. januara
5

U Centru za kulturu Sarajevo obilježavanje 25 godina igranja monodrame "CABAres CABArei"

FENA
Centar kulture i mladih Sarajevo bit će mjesto obilježavanja 25 godina igranja kultne monodrame bh. glumca Zijaha Sokolovića "CABAres CABArei", koje je najavljeno za 20. januar.

CABAres CABArei je forma pozorišta u kojoj se preispituje kriza srednjih godina, odnosno trenutak kad čovjek podvuče crtu (htio ili ne) pa preispituje sve što mu se dogodilo, sve što mu se događa i što će mu se dogoditi.

"Sokolović govori o upoznavanju, iskustvu, običnom danu, uspjehu i neuspjehu, dogovaranju, borbi mišljenja, hrani, zdravom razumu, vožnji automobilom, budućnosti, o pozorištu kao frižideru zabluda, mediokritetima, rodbini, zaostalosti, pomirenju sa životom, budalama, a sve u jedinstvenoj interpretaciji tog legendarnog glumca", navode iz Općine Centar.

CABAres CABArei znači "Res rei rerum". To je latinski izraz koji se može upotrebljavati u različitim situacijama i koji otprilike nosi sve one pojmove koji muče čovjeka. RES znači ljubav, istina, pravda, moć, novac. Sve ono što čovjek preispituje u određenom trenutku.