Kultura
0

U Čapljini održano predavanje Internacionalne škole fotografije Počitelj - Čapljina

Piše: Erol Čolaković Šehić
(Foto: Mario Jeličić)
Motel Hrasno i salu koja je nekada bila prvi kafić u Čapljini sinoć su skoro potpuno ispunili građani i polaznici Internacinalne škole fotografije Počitelj - Čapljina 2012.

Svjetski poznati alpinsita i autor mnogobrojnih putopisa za HRT održao je veoma interesantno predavanje o svojim životnim iskustvima, uzorima i snovima.

Njegovo promišljanje o čovjeku, prirodi, religiji, o osvajanju beskorisnog ili suživljavanju sa vjerovanjem u sebe imanentna su samo najvećima. Na pitanje koji mu je najljepši izlazak sunca, on je rekao da ga je vidio na svetoj planini Sinaju.

Dajući i ovom prilikom podršku, Stipe Božić je bio prisutan i na svečanom otvorenju Internacionalne škole fotografije Erola Čolakovica Šehića 5. jula 2012. u Počitelju. Naglasio je važnost fotografije i vizualne kulture u prezentiranju i prepoznavanju prostora Hercegovine, kao i ljudi tog podneblja.

U ime Internacionalne škole fotografije, polaznika i profesora, uz riječi zahvalnosti, Erol Čolakovic Šehić je svom prijatelju i filmskom autoru poklonio vanredno izdanje kuće Šahinpašić, knjigu "Umjetnost islama", u duhu muslimanskog svetog mjeseca ramazana.